Savjetnik Zelenskog: Kijev treba više oružja zbog dužine fronta

Cijela linija fronta je 1.300 kilometara, a borbe se vode na 600 do 800 kilometara, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

'U ovoj fazi rata problem je što broj oružja, bespilotnih letjelica, granata ili artiljerijske municije nije ravnomjerno raspoređen', kazao je Podoljak (Reuters)

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak od saveznika traži više oružja za pomoć odbrambenoj kampanji njegove zemlje protiv ruske invazije, s obzirom na trenutno stanje borbi.

“U ovoj fazi rata problem je što broj oružja, bespilotnih letjelica, granata ili artiljerijske municije nije ravnomjerno raspoređen. To treba izjednačiti”, rekao je za njemački list Bild, prenosi Hina.

Moguć je samo jedan scenarij, rekao je, a to je maksimalno jačanje Ukrajine visokotehnološkim oružjem.

Nije potreban razgovor nego ulaganje u vojnu proizvodnju, rekao je, navodeći “projektile dugog dometa, bespilotne letjelice, granate i artiljerijske municije”. “Broj oružja treba biti velik”, dodao je.

Podoljak, koji savjetuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ukazao je na dug front, jer se njegova zemlja nastoji odbraniti od ruskih napada u nekoliko smjerova.

“Cijela linija fronta je 1.300 kilometara, a borbe se vode na 600 do 800 kilometara”, rekao je Podoljak.

Teška vojna situacija

Trenutnu vojnu situaciju ocijenio je teškom jer intenzitet borbi ne slabi, bez obzira na klimatske faktore.

Rusija, međutim, nije napravila značajan napredak u godinu dana, istakao je. “Rusija se bori s masama, provedena je prikrivena mobilizacija, mnogo ljudi poslano je na front, koncentrirano je mnogo opreme i sve to treba uništiti”, objasnio je.

Pretpostavlja da će se rat nastaviti prema planovima ruskog predsjednika Vladimira Putina “sve dok ne osvoji cijeli teritorij Ukrajine, dok ne postigne dominaciju u Evropi, dok ne osvoji ostale postsovjetske teritorije”.

Podoljak je rekao da je to zato što “čovjek ne ide u veliki rat nakon što je uništio svoj ugled i odnose ako se želi zadovoljiti malim”. “To je besmislica”, zaključio je.

Izvor: Agencije