Rusija priprema zakon o zaplijeni imovine kritičara vojske

Moskva je uvela zatvorsku kaznu za kritiziranje vojske poslije napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a po tom zakonu hiljade protivnika rata završilo je iza rešetaka.

Za optužbu o širenju 'lažnih informacija' o vojsci se može dobiti maksimalna kazna zatvora od 15 godina i vlasti to koriste da uguše svaki oblik neslaganja (Reuters - Ilustracija)

Rusija će naredne sedmice razmotriti prijedlog zakona kojim se predviđa oduzimanje imovine i vrijednih predmeta svake osobe koja se proglasi krivom da je širila lažne informacije o ruskoj vojsci, izjavio je visoki ruski zvaničnik.

Moskva je uvela zatvorsku kaznu za kritiziranje vojske poslije napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a po tom zakonu hiljade protivnika rata završilo je iza rešetaka, prenosi Beta.

Novi prijedlog zakona, koji, prema državnim medijima, ima podršku svih glavnih parlamentarnih grupa, biće predstavljen u ponedjeljak u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, rekao je predsjednik tog doma Vjačeslav Volodin.

Kazna za ‘nitkove’

“Ko god pokuša da uništi Rusiju i da je izda, treba da dobije kaznu koju zaslužuje, da nadoknadi štetu nanijetu državi svojom imovinom”, poručio je putem Telegrama.

Volodin je rekao da je cilj te mjere da se “kazne nitkovi koji blate zemlju, vojnike i oficire, koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji”.

Već se za optužbu o širenju “lažnih informacija” o vojsci može dobiti maksimalna kazna zatvora od 15 godina i vlasti to koriste da uguše svaki oblik neslaganja, navodi AFP.

Prema postojećem zakonu, informacije o ofanzivi u Ukrajini, koje ne dolaze iz vladinih zvaničnih izvora, smatraju se “lažnim” i njihovo širenje može biti predmet sudskog gonjenja.

Jedan ruski aktivista za ljudska prava osuđen je ovih dana na tri godine zatvora pošto ga je sud proglasio krivim da je “diskreditirao” rusku vojsku u komentaru objavljenom preko društvenih mreža.

Izvor: Agencije