Bivši komandant izraelske vojske: Netanyahuove laži i gluposti dovele su nas u Hag

Pogledajte broj ludih članova Knesseta i ministara u ovoj koaliciji čije su izjave citirane u Hagu, rekao je bivši komandant Južne komande IDF-a, general-major Yom Tov Samia.

Bivši komandant Južne komande u izraelskoj vojsci rekao je da je Netanyahu sumnjičav prema svim svojim ministrima (Reuters)

Bivši komandant Južne komande IDF-a, general-major Yom Tov Samia, otkrio je da je bilo pokušaja da se izglasa nepovjerenje vladi premijera Benjamina Netanyahua među članovima Knesseta iz stranke Likud, ali, kako kaže, neki članovi Knesseta bili su “kukavice”.

Rekao je, prema onome što je prenio izraelski list Maariv, da je sadašnja vlada naduvana, jer ima više od 30 ministara i zamjenika ministara, te budžete koji nemaju veze ni sa čim.

‘Laži i gluposti’

Bivši komandant Južne komande optužio je Netanyahua za “laži i gluposti” koje su dovele Izrael do Međunarodnog suda pravde u Hagu i rekao: “Pogledajte broj ludih članova Knesseta i ministara u ovoj koaliciji čije su izjave citirane tog dana u Hagu. Ovdje nema rukovodstva. “Netanyahu, zapravo, vodi svoju predizbornu kampanju.”

Rekao je i da je vršio pritisak da se izglasa nepovjerenje za pet do osam zastupnika Knesseta iz Likuda, ali smatra da su “oni (zastupnici) jednostavno kukavice. Kažu vam na sjednicama: Da, moramo to učiniti. Ne možemo dopustiti podjelu izraelskog društva i nastavak njegovog cijepanja, ali svih osam su se jednostavno pobojali da će biti spaljeni unutar Likuda.”

Dodao je da je Netanyahu sumnjičav prema svom ministru sigurnosti (aludirajući na izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben Gvira), kao i prema svim svojim ministrima i da nikome ne dozvoljava da bilo šta radi, “a oni koji rade, to im dozvoljava zbog straha od raspada koalicije, ali i od luđaka među njima” (misli na sadašnjeg izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha i Ben Gvira).

Izvor: Al Jazeera i agencije