Al-Duwairi: Zbog ovoga se Izrael iznenada povukao iz Al-Qarare

Izraelci nisu postigli vojni uspjeh u Al-Qarari, a sve što su mogli učiniti je uništiti infrastrukturu tog područja prije povlačenja, kaže vojni ekspert generalmajor Fayez Al-Duwairi.

Al-Duwairi vjeruje da će Izraelci izvršiti pojačanje prije gađanja bilo kojeg područja (Al Jazeera / Screenshot)

Vojni ekspert generalmajor Fayez Al-Duwairi govorio je o iznenadnom povlačenju okupatorskih snaga iz oblasti Al-Qarara, istočno od Khan Yunisa. Kao razlog je naveo potrebu za rehabilitacijom kako bi mogli pokrenuti novi napad na drugom području.

Rekao je da su okupatorske snage tri dana napadale Al-Qararu i da ništa nisu postigle, pa su četvrti dan ujutro krenule ka području Al-Zinna.

Nije poznato kuda tačno idu, ali Al-Duwairi vjeruje da će izvršiti pojačanje prije gađanja bilo kojeg područja.

Objasnio je da Izraelci nisu postigli vojni uspjeh u Al-Qarari, a sve što su mogli učiniti je uništiti infrastrukturu tog područja prije povlačenja.

Treća faza kopnene operacije

Komentirajući napad na područje Al-Zawaida, Al-Duwairi je rekao da Izrael ovo područje smatra “kapijom 7. oktobra” i misli da su ga snage Brigada al-Qassam napustile. Dodao je da su ga izraelske snage u početku zaobišle ​u nadi da će doći do drugih područja, poput: Abasan, Bani Suhaila i drugih na jugu Pojasa Gaze, ali su se vratili zbog sistematskog uništavanja regiona.

Al-Zawaida bi mogla pretrpiti veće uništenje od onoga što je Beit Hanoun pretrpio na sjeveru, kaže Al-Duwairi, ali još uvijek ima veliku sposobnost otpora.

On je upozorio da je izraelska vojska započela treću fazu kopnene operacije na sjeveru Pojasa Gaze, gdje su se snage povukle u područje koje su sposobne pokriti, ali su i dalje spremne za izvođenje konkretnih operacija, u zavisnosti od razvoja događaja.

Vojni ekspert je zaključio da je u centru i jugu druga faza još u toku.

Izvor: Al Jazeera