Boyle: Sudeći po iskustvima Srebrenice, Izrael će biti osuđen za genocid u Gazi

Međunarodni sud je masakr u Srebrenici nad više od 7000 bosanskih muslimana presudio kao genocid, a u Palestini smo već dostigli taj broj tri puta, kaže profesor međunarodnog prava Francis Boyle.

Najmanje 23.210 Palestinaca je ubijeno, a više od 59.100 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra 2023. (Reuters)

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois, Francis Boyle, rekao je da sudeći po presudi za genocid u Srebrenici u Bosni i Hercegovini 1995. godine, Palestinci se također mogu nadati da će Međunarodni sud pravde izraelske zločine u Palestini okarakterisati kao zločin genocida.

Međunarodni sud je odlučio da je masakr u Srebrenici nad više od 7000 bosanskih muslimana, muškarca i dječaka, genocid, rekao je Boyle, nekadašnji agent Bosne i Hercegovine u Hagu.

„U Palestini smo već dostigli taj broj tri puta; imamo 23.000 ubijenih Palestinaca. Evropske organizacije za ljudska prva kažu da je brojka bliže 30.000“, rekao je Boyle Al Jazeeri.

„Pa, zasnovano na iskustvu pred Međunarodnim sudom pravde i pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju, mislim da će Sud odučiti da se u Gazi također trenutno provodi genocid“.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu ove sedmice počinju saslušanja na kojima će se razmatrati zahtjev za suđenje Izraelu pod optužbom da je počinio genocid u ratu u Gazi pokrenut 7. oktobra prošle godine. Zahtjev za podnošenje tužbe podnijela je Južna Afrika.

U podnesku na 84 stranice od suda se, između ostalog, traži da naredi Izraelu da obustavi vojne akcije i bilo kakve genocidne radnje u Gazi.

Uprkos ranijem ignorisanju međunarodnih tribunala, Izrael se odlučio braniti u Hagu.

‘Ne znamo kuda će to odvesti svijet’

Ahmed Benchemsi, direktor komunikacija Human Rights Watcha za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, osudio je ono što je nazvao zapadnim „duplim standardima“, „ne samo u slučaju Gaze, nego i cijelog svijeta“, nakon što su se Sjedinjene Američke Države usprotivile južnoafričkoj tužbi protiv Izraela.

„Ovi dupli standardi ne samo da stavljaju mnogo života na rizik, već ruše povjerenje u humanitarni sistem Ujedinjeni naroda“, rekao je Benchemsi Al Jazeeri.

„Ako se povjerenje koje je postepeno izgrađeno nakon Drugog svjetskog rata sruši, čitav sistem će se srušiti, i ne znamo kuda će to odvesti svijet. Očigledno nigdje dobro“, rekao je Benchemsi.

Cijeli intervju sa Francisom Boyleom i Ahmedom Benchemsijem dostupan klikom ovdje.

Izvor: Al Jazeera