Naoružanje koje je Izrael koristio u ratu u Gazi

Okupatorska vojska, koja se smatra jednom od najjačih u regionu i u svijetu, koristila je sve vrste konvencionalnog naoružanja, tvrdi Yousef al-Sharqawi.

Okupator je koristio svoj arsenal aviona, posebno aviona F-35 (EPA)

Palestinski vojni stručnjak rekao je da je izraelska okupatorska vojska u toku agresije na Pojas Gaze, koja traje od 7. oktobra, koristila različite i najsavremenije vrste naoružanja.

Obustavila je izvoz oružja u inostranstvo, a pojačava svoj arsenal zahvaljujući SAD-u i njegovim pošiljkama koje idu zračnim putem.

Penzionisani palestinski general major Yousef al-Sharqawi je za Al Jazeeru rekao da je okupatorska vojska, koja se smatra jednom od najjačih vojski u regionu i u svijetu, koristila sve vrste konvencionalnog naoružanja.

Rekao je da među naoružanjem koje je korišteno ima i ono koje se testira zbog pripreme za druge sukobe koje bi SAD mogao voditi u svijetu, a u nastavku je ono najistaknutije.

Avioni

Okupator je koristio svoj arsenal aviona, posebno aviona F-35, kao i letjelica prethodne generacije, F-15 i F-16.

Koristio je i sve tipove helikoptera, poput Apachea i Cobre, savremene izviđačke avione te dronove.

Iz Velike Britanije i Nemačke nabavio je dronove za praćenje i ispitivanje terena kako bi ušao u trag izraelskim zarobljenicima u tunelima Gaze.

Teško naoružanje

Palestinski vojni stručnjak kaže da je okupator koristio tenkovsko naoružanje, koje uključuje tenkove najnovije generacije Merkava 2 i 4. Kolone tenkova pratilo je vozilo Tigar koje je korišteno kao nosač trupa.

Za gađanje ciljeva u Gazi koristio je artiljeriju, posebno haubice kalibra 105 mm i drugu terensku artiljeriju kalibra 155 mm.

Izraelski tenkovi Merkava (Al Jazeera)

Lahko naoružanje

Okupator je u bitku na izvanredan način uveo napredne verzije pušaka M16, „srednje mitraljeze“ i snajperske puške.

Inženjerska oprema

Izraelska inženjerska oprema je imala neviđenu ulogu u ovom ratu, kroz suočavanje sa tunelima i njihovo dizanje u vazduh, raznošenje zgrada kako bi se olakšalo kretanje tenkova, pravljenje rupa na zidovima neizgrađenih zgrada kroz koje bi se vojnicima omogućilo iznenadno približavanje ciljevima otpora.

Mornarica

Izrael je koristio mornaricu, brodove i čamce, koji su išli istovremeno sa kolonama tenkova i prevozili vojnike do obale.

Također ju je koristio i za bombardovanje.

Rakete

Izrael je od SAD-a nabavio napredne verzije raketa za razaranja u stambenim područjima, poput samonavođenih raketa.

Također je koristio napredne verzije bombi za jaka betonska utvrđenja u zemlji, poput skloništa i tunela, kako bi ih testirao u Pojasu Gaze za predstojeće bitke američke vojske.

Sistemi za presretanje

Sjedinjene Američke Države su Izraelu obezbijedile sisteme protuzračne odbrane Iron Dome (Željezna kupova), David's Sling i Hatz, kao i posadu raketnih bacača Patriot za zaštitu izraelskih ciljeva visoke vrijednosti.

Izraelski raketni sistem odbrane Željezna kupola iznad Ashkelona (Reuters)

Fosforne bombe

Al-Sharqawi je istakao da je američki predsjednik Joe Biden „zaobišao Pentagon pri snabdijevanju Izraela artiljerijskim granatama, tenkovima i savremenim dimnim bombama, što je djecu i stanovnike Gaze pretvorilo u komade“.

On je rekao da je elitnim snagama izraelske vojske povjerena misija osvete, uništavanja, ubijanja i slamanja otpora i Gaze, da se „ono što se dogodilo 7. oktobra 2023. godine izbriše iz svijesti Palestinaca, Izraelaca i svijeta, prizorima koji su daleko od onih iz prethodnih konvencionalnih ratova“.

Izrael je bombardovao Gazu i bijelim fosfornim bombama, koje su izazvale teške opekotine i respiratorne probleme stanovnicima.

Vještačka inteligencija

Pored onoga što je Al-Sharqawi naveo, na Al Jazeerinom „Midanu“ ranije je objavljen članak o novom oružju i ulozi umjetne inteligencije u ratu u Gazi.

U članku u listu Yedioth Ahronoth navodi se da je među novim oružjem i „nova visokoprecizna minobacačka granata, koja je prvi put korištena u tekućem ratu u Pojasu Gaze“.

Također se navodi da je izraelska vojska dobila stotinu američkih izviđačkih aviona kratkog dometa koji rade pomoću umjetne inteligencije, pored američkih samoupravljačkih aviona koji su bili u upotrebi ranije.

U članku se spominju i dvije nove rakete koje se lansiraju s ramena, „Leo“ i „MGM-1 Matador“, koje su duplo veće od raketa koje su bile dostupne ranije te imaju širi domet uništenja.

Navodi se da je okupatorska vojska prvi put u ratu koristila novi uređaj za gledanje u mraku „IDO“, koji daje trodimenzionalnu sliku i koji je jednostavan za korištenje tokom dugog vremenskog perioda.

Rezultati upotrebe ovog oružja

Podaci vladinog Ureda za medije u Gazi pokazuju da je izraelska vojska bombardovala Pojas sa više od 45.000 projektila i bombi, čija težina iznosi više od 65.000 tona.

Prema saopćenju iz Ureda, tokom 97 dana izraelske agresije uništeno je 69 hiljada stambenih jedinica u potpunosti, a 290 hiljada djelimično, pored 134 vladina sjedišta, 295 univerziteta i škola i 142 džamije.

Izvor: Al Jazeera