Svemirski centar u Škotskoj na korak do prvog lansiranja

Škotski svemirski centar SaxaVord savladao je drugu od tri prepreke za licenciranje, koje mora proći prije nego što se može izvesti prvo lansiranje rakete. Posljednji korak je dozvola za lansiranje.

Predviđa se da će svemirsko tržište do 2030. godine vrijediti više od 1.000 milijardi dolara (Manuel Pedoussaut / ESA via Getty Images - Illustration)

Britanski svemirski centar SaxaVord napravio je novi korak prema slanju satelita u orbitu nakon što su mu regulatori dodijelili licencu za sigurno pružanje usluga, otvarajući put za prvo lansiranje kasnije ove godine.

Britanska Uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) izdala je dozvolu za lokaciju SaxaVord, koja se nalazi na Shetlandskim otocima uz sjevernu obalu Škotske, prenosi Reuters.

To znači da je škotski svemirski centar savladao drugu od tri prepreke za licenciranje koje mora proći prije nego što se može izvesti prvo lansiranje rakete. Posljednji korak bila bi dozvola za lansiranje.

SaxaVord, koji je krajem prošle godine postao prvi licencirani svemirski centar za vertikalno lansiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu, udružio se s njemačkom kompanijom Rocket Factory iz Augsburga za prvu misiju.

Prvo lansiranje očekuju u trećem kvartalu

„Kao jedini potpuno licencirani svemirski centar za vertikalno lansiranje u zapadnoj Evropi, sada se pripremamo za stvaranje svemirske historije s početkom operacija orbitalnog lansiranja. Prvo lansiranje očekuje se u trećem tromjesečju ove godine“, rekao je Frank Strang, izvršni direktor SaxaVord Spaceporta.

Predviđa se da će svemirsko tržište do 2030. godine vrijediti više od 1.000 milijardi dolara jer kompanije širom svijeta planiraju postaviti o orbitu veliki broj novih satelita.

Napori Velike Britanije da se učvrsti u lansiranju satelita doživjeli su veliki udarac početkom prošle godine kada je raketa Virgin Orbit zakazala nakon lansiranja iz modificiranog aviona Boeing 747 koji je poletio iz Newquaya u jugozapadnoj Engleskoj.

Izvor: Agencije