Otkrivena nova planeta udaljena 55 svjetlosnih godina od Zemlje

Novootkrivena planeta, nazvana Speculoos-3b, praktično je iste veličine kao Zemlja, okrene se oko svoje zvijezde svakih 17 sati, čineći godinu na planeti kraćom od jednog zemaljskog dana.

Ovo je tek drugi planetarni sistem koji je otkriven oko jedne ovakve patuljaste zvijezde, nakon detekcije sedam stjenovitih svjetova oko Trappista-1 (Thilina Kaluthotage / NurPhoto via Getty Images - Illustration)

Astronomi su otkrili novu planetu veličine Zemlje koja kruži oko male, hladne zvijezde za koju je procijenjeno da postoji 100 puta duže od Sunca.

Stjenoviti svijet na toj planeti nazvanoj Speculoos-3b, udaljen je 55 svjetlosnih godina od Zemlje i otkriven je dok se kretao ispred svoje zvijezde domaćina, ultrahladnog crvenog patuljka koji je dvostruko manje topliji od Sunca i 100 puta manje sjajan, prenosi The Guardian.

Novootkrivena planeta opisana „praktično iste veličine kao Zemlja“, koja se okrene oko crvenog patuljka svakih 17 sati, čineći godinu na planeti kraćom od jednog zemaljskog dana. No, dok su godine na Speculoosu-3b kratke, danima i noćima nema kraja.

Noćna strana zarobljena u beskrajnoj tami

„Vjerujemo da se planeta rotira sinhrono, tako da je ista strana, koja se zove dnevna, uvijek okrenuta ka zvijezdi, baš kao što je i Mjesec prema Zemlji. S druge strane, noćna strana je zarobljena u beskrajnoj tami“, rekao je Michael Gillon, astronom sa Univerziteta u belgijskom gradu Liege, ujedno i glavni autor studije. Istraživanje je provedeno u saradnji sa univerzitetima Birmingham, Cambridge, Bern i Massachusetts Institute of Technology.

Ovo je tek drugi planetarni sistem koji je otkriven oko jedne ovakve patuljaste zvijezde, nakon detekcije sedam stjenovitih svjetova oko Trappista-1, još jedne hladne crvene patuljaste zvijezde udaljene 40 svjetlosnih godina od Zemlje, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije