Boeing ponovo prevozi astronaute u svemir, moguć i svemirski turizam

Poslije više godina odlaganja Boeing će u ponedjeljak prevesti posadu u Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti oko Zemlje, saopštila je ta američka aeronautička kompanija.

Starliner će ponijeti raketa Atlas V kompanije United Launch Alliance sa stanice Svemirskih snaga SAD-a Cape Canaveral (REUTERS/Steve Nesius)

Poslije više godina odlaganja Boeing će u ponedjeljak prevesti posadu u Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti oko Zemlje – saopštila je u subotu ta američka aeronautička kompanija.

To će biti prvi let Boeingove kapsule Starliner s posadom koju će činiti dva pilota NASA-e koji će testirati kapsulu tokom probne vožnje i jednosedmičnog boravka u Svemirskoj stanici.

Kapsula bi trebalo da stigne do svemirske stanice za oko 26 sati, prenosi Beta.

Pod uvjetom da proba prođe dobro, NASA će naizmjenično koristiti usluge Boeinga i SpaceX-a Elona Muska da bi astronaute slala do Međunarodne svemirske stanice i vraćala iz nje.

NASA se za prevoz astronauta obratila američkim kompanijama pošto su “penzionirani” “spaceshuttleovi”. SpaceX Elona Maska obavio je devet takvih putovanja za NASA-u od 2020. godine, dok je Boeing imao samo dva probna leta.

NASA je dala Boeingu više od četiri milijarde dolara za razvoj kapsule, dok je SpaceX dobio 2,6 milijardi dolara.

Let u svemir

Boeingova kapsula Starliner, visoka oko tri metra i prečnika 4,5 metara, može da primi do sedam ljudi, mada će NASA posade obično imati četiri.

U prethodna dva test leta Starlinera nije bilo posade. Prvi test 2019. godine naišao je na problem sa softverom, pa prazna kapsula nije mogla da stigne do Stanice, a tokom drugog testa prošle godine pojavio se problem sa slabim padobranom za prizemljenje i ugradnjom zapaljivog materijala što je trebalo popraviti ili ukloniti.

Starliner će ponijeti raketa Atlas V kompanije United Launch Alliance sa stanice Svemirskih snaga SAD-a Cape Canaveral. To će biti prvi put da se astronauti voze Atlasom od NASA-inog projekta Merkur, počevši od Johna Glenna kada je postao prvi Amerikanac koji je 1962. godine kružio oko Zemlje. Šezdeset dvije godine kasnije, ovo će biti 100. lansiranje “Atlasa V” koji koristi se za podizanje satelita i svemirskih letjelica.

Kapsule obje kompanije su autonomne i za višekratnu upotrebu. Za razliku od SpaceX Dragonsa, Starliner ima tradicionalne ručne kontrole i prekidače pored ekrana osjetljivih na dodir i, po astronautima, više liči na NASA-ine Orion kapsule za misije na Mjesec. Astronauti će nakratko preuzeti ručnu kontrolu na putu do Svemirske stanice.

Jedna velika razlika je na kraju, pri povratku na Zemlju: Starliner slijeće na tlo s zračnim jastucima sa amortizacijom, dok Dragon pada u more.

Boeing je najavio šest putovanja Starlinerom za NASA-u nakon ovog, a oklijeva da kaže da li postoje planovi za moguće turistička putovanja Starlinerom u svemir, ali nije isključilo takvu mogućnost.

Izvor: Agencije