Kina lansirala sondu koja će prikupiti uzorke s tamne strane Mjeseca

Cilj sonde je sletjeti na udaljenu stranu Mjeseca, onu koja je uvijek okrenuta suprotno od Zemlje, gdje će prikupljati uzorke. 

Lansiranje je prekretnica u kineskom svemirskom programu (cnsphoto via Reuters)

Kina je pokrenula dvomjesečnu misiju bez posade, koja će skupljati uzorke s tamne strane Mjeseca, što je prvi put da neka država to čini, javlja Hina.

“Dugi marš-5”, najveća kineska raketa, lansirana je u 17:27 po pekinškom vremenu s lansirnog centra Wenchang, smještenog na južnom otoku Hainanu. Na njoj je osam tona teška lunarna sonda Chang'e-6.

Cilj sonde je sletjeti na udaljenu stranu Mjeseca, onu koja je uvijek okrenuta suprotno od Zemlje, gdje će prikupljati uzorke.

Prekretnica u svemirskom programu

To lansiranje nova je prekretnica u kineskom svemirskom programu.

„Za nas je pomalo misterij kako je Kina uspjela razviti tako ambiciozan i uspješan program u tako kratkom periodu”, rekao je Pierre-Yves Meslin, francuski naučnik koji je radio na jednom od ciljeva te misije.

Prethodna misija Chang'e-4 je 2018. godine bila prva letjelica bez posade koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca, a Chang'e-5 je dvije godine kasnije vratio uzorke sa Zemljinog satelita prvi put u 44 godine.

Misija lansirana u petak mogla bi biti prva koja će donijeti uzorke i s udaljene strane Mjeseca, piše agencija Reuters.

Izvor: Agencije