Bez Rusa i Bjelorusa na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Sportisti iz ovih zemalja koji se kvalificiraju za Igre natjecat će se kao nezavisne sportiste bez zastava i himni.

Izvršna komisija usvojila je u utorak zastavu posvećenu Rusima i Bjelorusima, kao neutralnu (REUTERS/Denis Balibouse)

Rusi i Bjelorusi neće sudjelovati u paradi sportista na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu u julu 2024. godine, saopćio je u utorak Međunarodni olimpijski komitet (MOO).

Sportisti iz ovih zemalja koji se kvalificiraju za Igre natjecat će se kao nezavisne sportiste (AIN) bez svojih zastava i himni nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Budući da sudjeluju “individualno” na natjecanju, neće se pridružiti šetnji nacionalnih timova, ali “imat će priliku doživjeti događaj”, istakao je bez dodatnih detalja James Macleod, direktor Olimpijske solidarnosti unutar MOK-a.

MOK se tako pridružuje odluci koju je početkom marta donio Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) za ceremoniju otvaranja Paraolimpijskih igara 28. augusta, prenijela je Hina.

Zelena zastava i himna bez riječi

Izvršna komisija tijela usvojila je u utorak zastavu posvećenu Rusima i Bjelorusima, kao neutralnu, sa slovima “AIN” na zelenoj pozadini, kao i kratkom himnom bez riječi, koja će se svirati u slučaju njihove pobjede na Igrama.

Bez svojih nacionalnih boja, sportista iz dvije zemlje trebalo bi biti malo – samo 12 Rusa i sedam Bjelorusa do sada se kvalificiralo za Olimpijske igre 2024, objasnio je James Macleod.

Stručnjaci olimpijskog tijela predviđaju, “prema najvjerovatnijem scenariju”, da će na Igrama biti ukupno 36 Rusa i 22 Bjelorusa, a da će ih maksimalno biti 55, odnosno 28.

Nakon što se kvalificiraju, također će morati proći prepreku “ispitne komisije” koju je uspostavio MOK da potvrdi njihovu podobnost – što posebno zahtijeva da nisu aktivno podržavali rusku invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Agencije