Olimpijska baklja u srijedu stiže u Marseille

Ovo je prvi put da plamen stiže u Francusku za Ljetne olimpijske igre; iako je Pariz već bio domaćin Igara 1900. i 1924. godine, olimpijski plamen je inauguriran tek 1928.

Plamen je zapaljen 16. aprila u Olympiji, 100-ak dana prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (George Vitsaras / EPA-EFE)

Olimpijska baklja će u srijedu, nakon 12 dana plovidbe brodom Belem koji je krenuo iz Grčke, pristati u Marseilleu gdje bi je, prema procjenama, trebalo dočekati 150.000 ljudi.

Ovo je prvi put da plamen stiže u Francusku za Ljetne olimpijske igre jer, iako je Pariz već bio domaćin Olimpijskih igara 1900. i 1924. godine, princip olimpijskog plamena je inauguriran tek 1928, prenosi Hina.

Plamen je zapaljen 16. aprila u Olympiji, 100-ak dana prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. jula). Nakon što pristane u srijedu olimpijska baklja počet će svoje putovanje po Francuskoj u staroj luci Marseillea, drevnoj “Massaliji” koju su prije 2.600 godina utemeljili grčki mornari.

Nakon silaska s broda prvi nositelj baklje u Francuskoj bit će francuski plivač Florent Manaudou. Četverostruki osvajač olimpijske medalje i zlatni na 50 metara slobodno 2012. u Londonu, i u Parizu će pokušati osvojiti novu medalju.

U antičkoj Olympiji 16. aprila upravo je njegova sestra Laure, također plivačica, olimpijska pobjednica i trostruka osvajačica medalje 2004. godine, bila prva francuska nositeljica baklje nakon paljenja plamena.

Sigurnosni sistem

Nakon što plutajućom atletskom stazom stigne na kopno, Florent Manaudou krenut će prema Quai de la Fraternite, na kraju legendarnog Canebierea, gdje će se oko 19:45 upaliti olimpijski kotao.

Prije svega toga će Belem biti u središtu slavlja, s velikom pomorskom paradom u kojoj će ga pratiti 1.024 brod u luci Marseille. Oko 19:00 Belemov ulazak u Staru luku pozdravit će vatromet, Marsejski filharmonijski orkestar i nezaobilazni “tifosi”, navijači Olympiquea.

S obzirom na to da se u Staroj luci očekuje 150.000 ljudi, vlasti su odlučile rasporediti jaki sigurnosni sistem. U Marseilleu će biti mobilizirano više od 6.000 pripadnika policije, uključujući policajce iz elitnih Raid jedinica, stručnjake za deminiranje, pripadnike nautičkih brigada, avione Rafale i sistem protiv dronova.

Osim njih, na sigurnost će paziti i pripadnici snaga koji ovise o gradskoj vijećnici (vatrogasci, sigurnosno osoblje, komunalni policajci i sl.), tako da će ukupan broj snaga reda biti 8.500 ljudi i premašit će one raspoređene u septembru 2023. prilikom posjeta pape Franje.

U četvrtak navečer olimpijska vatra bit će zapaljena u kotlu ispred Stade Velodromea, još jednog amblema mediteranskog grada. Potom će put nastaviti prema Parizu, gdje će olimpijski kotao biti zapaljen 26. jula, na dan svečanog otvaranja. Baklja će proći kroz cijelu zemlju, uključujući i prekomorske teritorije Zapadnu Indiju i Francusku Polineziju.

Paraolimpijski plamen, upaljen u Velikoj Britaniji, 28. augusta stiže u Pariz na Paraolimpijske igre, koje traju do 8. septembra).

Izvor: Agencije