Cyber-napadi na Igrama u Parizu vrlo izvjesni

Olimpijske igre su u prošlosti često bile predmet cyber-napada, posebno Zimske igre u Pyeongchangu (Južna Koreja) 2018. godine, koje je pogodila velika digitalna ofanziva.

Olimpijske igre u Parizu počinju za manje od tri mjeseca (Benoit Tessier / Reuters)

Nećemo imati Olimpijske igre bez cyber-napada, upozorio je Vincent Strubel, glavni direktor Nacionalnog tijela za sigurnost i odbranu informacijskih sistema (ANSSI), uvjeravajući da cyber-prijetnju shvata “vrlo ozbiljno”.

Olimpijske igre u Parizu počinju za manje od tri mjeseca.

“Ovo su Igre koje će se odvijati u kontekstu snažnog pritiska u smislu cyber-prijetnji koje dolaze iz sve agilnijih, sve prikrivenijih država, od organizovanog kriminala koji danas u praksi napada svakoga i više nikoga ne štedi”, rekao je Strubel za AFP.

‘Idealna meta’

“Ne smijemo imati iluzija, nećemo spriječiti sve napade tokom Igara. Nećemo imati Igre bez cyber-napada. Naš rad, naš zajednički cilj je osigurati da ti cyber-napadi ne ugroze odvijanje Igara. Predviđali smo sve i radimo na ovoj prijetnji od početka 2020.”

Glavni direktor ANSSI-a govorio je o “geopolitičkom kontekstu”, uvjeravajući da Olimpijske igre predstavljaju “idealnu metu zbog globalne popularnosti, poruka, simbola i medijskog praćenja”, rekavši da je ovu prijetnju shvatio “vrlo ozbiljno”.

Olimpijske igre su u prošlosti često bile predmet cyber-napada, posebno Zimske igre u Pyeongchangu (Južna Koreja) 2018. godine, koje je pogodila velika digitalna ofanziva.

Tokom posljednjih Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine organizatori su tvrdili da su pretrpjeli više od 450 miliona cyber-napada. Vincent Strubel spomenuo je da je mogući obim za Olimpijske igre u Parizu “osam do deset puta veći” od onog u Tokiju.

Izvor: Agencije