Brod Belem s olimpijskim plamenom krenuo iz Grčke prema Francuskoj

Jedrilica se očekuje 8. maja u Marseilleu odakle će plamen krenuti na put kroz Francusku, do svečanog otvaranja Igara 26. jula.

Prije uplovljavanja u Staru luku u Marseillu, Belem će defilirati u luci uz pratnju 1.024 broda (Reuters/Louiza Vradi) (Reuters)

Brod Belem, koji prenosi olimpijski plamen za Olimpijske igre u Parizu, isplovio je u subotu iz luke Pirej, u blizini Atine, i krenuo na svoje putovanje prema Francuskoj.

Jedrilica se očekuje 8. maja u Marseilleu odakle će plamen krenuti na put kroz Francusku, do svečanog otvaranja Igara 26. jula.

“To je tako velika emocija”, izjavio je Tony Estanguet, predsjednik organizacijskog odbora OI u Parizu, koji je dan ranije u Atini simbolično primio plamen iz ruku predsjednika Helenskog olimpijskog odbora Spyrosa Capralosa.

“Sada ćemo ga vratiti u Francusku ovim brodom, Belemom, koji također datira iz 1896., godine prvih Olimpijskih igara moderne ere. Kakva fantastična slučajnost!”, dodao je.

Pratnja 1.024 broda

Zapaljen 16. aprila u Olimpiji, olimpijski plamen predan je francuskim organizatorima u petak ma svečanosti na stadionu Panathenaic u Ateni.

Prije uplovljavanja u Staru luku u Marseillu, Belem će defilirati u luci uz pratnju 1.024 broda. Zabava je predviđena na kopnu i na moru tokom cijelog dana.

Sljedeći dan olimpijska štafeta započet će u gradu, s planiranim zaustavljanjima kod bazilike Notre-Dame de la Garde i Stade Vélodrome.

Zatim će preći zemlju, posebno posjetiti Antile i Francusku Polineziju, do Pariza, gdje će se održati svečanost otvaranja Igara 26. jula.

Izvor: Al Jazeera