Bach se požalio da je Rusija sve agresivnija prema MOK-u

‘Kada je riječ o ruskom učešću, dobili smo prilično ljubazan signal od ruskog ministra sporta, ali i vidjeli vrlo agresivne komentare vlade’, rekao je Thomas Bach, predsjednik MOK-a.

Možemo vidjeti kako agresivnost Ruske vlade raste iz dana u dan – protiv MOK-a, protiv Igara, protiv mene, tvrdi Bach (Laurent Gillieron / EPA - Keystone)

Ruska vlada postaje sve agresivnija prema Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) kako se približavaju Igre u Parizu, požalio se Thomas Bach, predsjednik Komiteta.

MOK će dopustiti ruskim i bjeloruskim sportistima nastup u Parizu, ali u neutralnom statusu – bez zastava, grbova ili nacionalnih himni, podsjeća Reuters.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin prošle sedmice je rekao da Rusija ne bi trebala bojkotirati Igre uprkos ograničenjima za svoje sportiste koje je MOK uveo zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Kada je riječ o njihovom učešću, dobili smo prilično ljubazan signal [od ruskog ministra sporta], ali s druge strane vidjeli smo i vrlo agresivne komentare vlade“, rekao je Bach za francuski dnevnik Le Monde.

„MOK ne komentira, ali možemo vidjeti kako agresivnost [Ruske] vlade raste iz dana u dan – protiv MOK-a, protiv Igara, protiv mene. Oni se kreću od ‘fašista’ do ‘rušitelja Igara i olimpijskog pokreta’. I sve to dolazi od ruskih dužnosnika. Ne znam dolazi li to od samog Vladimira Putina, ali napadi dolaze sa svih razina“.

‘Izrael nije prekršio Olimpijsku povelju’

Bach je, također, odbacio ideju da izraelski sportisti u Parizu nastupe kao usred rastućih kritika zbog vojne kampanje Izraela u Pojasu Gaze.

„Stvari su vrlo jasne. Za razliku od Ruskog olimpijskog komiteta, Izraelski olimpijski komitet nije prekršio Olimpijsku povelju“, rekao je Bach.

„Ruski olimpijski komitet želi provesti svoju vlast nad regijama koje je anektirala Ruska vlada. To je kršenje teritorijalnog integriteta i Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine. U olimpijskom svijetu već 30 godina imamo ono što politički svijet naziva dvodržavnim rješenjem: imamo Izraelski nacionalni olimpijski komitet i Palestinski nacionalni olimpijski komitet. Ta dva nacionalna olimpijska komiteta mirno koegzistiraju 30 godina“, dodao je.

Prema njegovim riječima, u Parizu će biti palestinskih sportista.

„Ako se ne kvalificira dovoljno palestinskih sportista, mi ćemo ih pozvati. Moći ćemo se osloniti na naš olimpijski program solidarnosti, koji propisuje da je potrebno najmanje šest sportista po Nacionalnom olimpijskom komitetu“, rekao je Bach, prenosi Hina.

Izvor: Agencije