Cijene svjetske nafte najviše u posljednjih pet mjeseci

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je prošle sedmice za 4,2 posto – na 91,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto – na 86,91 dolar.

Organizacija OPEC i saveznici tog kartela, uključujući Rusiju, potvrdili su na nedavnom sastanku odluku o ograničavanju proizvodnje nafte (Sarah Pabst / Bloomberg via Getty Images) (Bloomberg)

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice skočile više od četiri posto, dosegnuvši najviše iznose u posljednjih pet mjeseci, što je posljedica rasta napetosti na Bliskom Istoku.

Na londonskom tržištu cijena barela skočila je prošle sedmice za 4,2 posto – na 91,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto – na 86,91 dolar, prenosi Hina.

Analitičari ukazuju na napetosti na Bliskom Istoku, prije svega na najavljeni odgovor Irana na izraelski zračni napad na Iranski konzulat u Damasku, u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad na konzulat, ali je zbog sigurnosti privremeno zatvorio 28 ambasada u svijetu.

„Tržište zna da će Iran vjerovatno odgovoriti, ali ne zna pojedinosti i to stvara veliku nelagodu i nervozu”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Napadi na ruske rafinerije, ograničavanje proizvodnje, rast američke ekonomije

Trgovce zabrinjavaju i napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica na rafinerije u Rusiji, koji su, kako je Reuters izračunao, možda blokirali 15 posto ruskih kapaciteta za preradu nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici tog kartela, uključujući Rusiju, potvrdili su na nedavnom sastanku odluku o ograničavanju proizvodnje, tražeći od pojedinih zemalja strožije pridržavanje dodijeljenih kvota.

„Strožiji nadzor poštivanja kvota trebao bi rezultirati dodatnim smanjenjem proizvodnje u drugom tromjesečju“, napisali su analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Procjene o slabijoj ponudi poklopile su se s naznakama ubrzanja ekonomskog rasta u SAD-u, što bi moglo dodatno ojačati potražnju.

Analitičari JPMorgana izračunali su da je svjetska potražnja za naftom u prvom tromjesečju solidno porasla – za 1,4 miliona barela dnevno, prenosi Hina.

Izvor: Agencije