Ruski prihod od nafte i plina gotovo udvostručen u aprilu

Zapadne zemlje uvele su Rusiji brojne sankcije zbog invazije na Ukrajinu, nastojeći smanjiti ruski prihod od prodaje nafte i plina, koji čini otprilike trećinu državnog budžeta.

Zahvaljujući oporavku prihoda od prodaje energenata i ruski budžetski deficit smanjio se u prva tri mjeseca ove godine (Tatiana Meel / Reuters)

Ruski prihod od nafte i plina dosegnut će u aprilu 1.290 milijardi rubalja (14 milijardi dolara) i bit će gotovo dvostruko veći nego u istom mjesecu prošle godine, zahvaljujući rastu cijena, pokazuju kalkulacije Reutersa.

Britanska agencija temelji procjene na podacima iz industrijskih izvora i službenim statistikama o proizvodnji, preradi i opskrbi nafte i plina na ruskom i međunarodnom tržištu, prenosi Hina.

Rusko ministarstvo finansija objavit će podatke za april početkom maja.

Brojne sankcije

Za cijelu 2024. vlada je u budžetu predvidjela prihod od prodaje nafte i plina od 11.500 milijardi rubalja, veći za 30 posto nego u 2023. kada je bio manji za 24 posto zbog nižih cijena nafte i smanjenog izvoza plina pod pritiskom sankcija.

Zahvaljujući oporavku prihoda od prodaje energenata ruski budžetski deficit smanjio se u prva tri mjeseca ove godine na 607 milijardi rubalja, što odgovara 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi Reuters.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji brojne sankcije zbog invazije na Ukrajinu, nastojeći smanjiti ruski prihod od prodaje nafte i plina, koji čini otprilike trećinu državnog budžeta. Mjere uključuju i zabranu poslovanja s ruskim finansijskim institucijama.

Izvor: Agencije