SAD-u bi se mogla ponoviti prošlost: Sve veći strah od stagflacije

Niz izvještaja o inflaciji tokom prva tri mjeseca 2024. je bio iznad procjena, što je potaklo strah da će inflacija biti teže savladana nego što se ranije vjerovalo.

Najnoviji podaci pokazuju da je indeks potrošačkih cijena u SAD-u tokom marta skočio 3,5 posto, što je najviši nivo u posljednjih šest mjeseci (Reuters)

Analitičari s Wall Streeta sve su zabrinutiji da bi se američka ekonomija mogla uputiti ka scenariju „stagflacije“ u stilu 1970-ih zbog nedavnih znakova „tvrdoglavo“ visoke inflacije i hlađenja ekonomije.

Niz izvještaja o inflaciji tokom prva tri mjeseca 2024. je bio iznad procjena, što je potaklo strah da će inflacija biti teže savladana nego što se ranije vjerovalo, prenosi Tanjug.

Povrh toga, ekonomski rast tokom prvog kvartala neočekivano je oslabio te porastao na godišnjem nivou od samo 1,6 posto, što je najsporija stopa od 2022. godine.

„Ovo je bio najgori izvještaj u dva područja: sporiji rast od očekivanog, viša inflacija od očekivane. Najveći zastoj je ubrzanje bazne inflacije, a posebno uslužni sektor koji raste iznad pet posto godišnje“, rekao je David Donabedian, glavni investicijski direktor konzultantske kompanije CIBC Private Wealth US, komentirajući najnovije podatke o američkom BDP-u.

Ta kombinacija ekonomske stagnacije i visoke inflacije je ono što je poznato kao „stagflacija“, što se smatra najgorim ishodom za Federalne rezerve, javljaju američki mediji.

Šta je stagflacija?

Fenomen je pogodio američku ekonomiju 1970-ih i ranih 1980-ih, jer su skok cijena nafte, rastuća nezaposlenost i laka monetarna politika pogurali indeks potrošačkih cijena na 14,8 posto 1980. godine, primoravši kreatore politike Federalnih rezervi da podignu kamatne stope na gotovo 20 posto te godine.

Strah od stagflacije porastao je 2022. godine kada je Fed počeo agresivno povećavati kamatne stope kako bi ugušio inflaciju, ali su se oni uglavnom raspršili prošle godine nakon što su pritisci na cijene popustili bez značajnog utjecaja na ekonomski rast.

Međutim, nedavno su se pojavili neki znaci da je inflacija čvršća od očekivane, čak i kada se ekonomski rast usporava.

Dok je inflacija značajno pala s maksimuma od 9,1 posto, napredak je u velikoj mjeri smanjen od ljeta. Najnoviji vladini podaci pokazuju da je indeks potrošačkih cijena u martu skočio 3,5 posto, što je najviši nivo u posljednjih šest mjeseci.

Izvor: Agencije