Građani Turske pobunili se protiv visokih cijena

Građanska inicijativa pokrenuta putem društvenih mreža urodila je plodom, jer je Tursko ministarstvo trgovine počelo pripremati zakon za borbu protiv previsokih cijena.

Smatrajući da je preskupa šoljica čaja, koja košta 1,73 eura ili fildžan kafe koji košta 2,30 eura, građani traže od vlasti da regulira to što ugostitelji samovoljno podižu cijene i uz to smanjuju porcije (Tolga Bozoglu / EPA)

Građani Turske organizirali su se putem društvenih mreža i odlučili bojkotirati kafiće, pekare i restorane zbog previsokih cijena, a rasprava o tom problemu preselila se i u Turski parlament.

Smatrajući da je preskupa šoljica čaja, koja sada košta 60 lira (1,73 eura), fildžan kafe koji košta 80 lira (2,30 eura) ili jedan kolačić od 110 lira (3,16 eura), traže od vlasti da regulira to što, kako su naveli, ugostitelji samovoljno podižu cijene i uz to smanjuju porcije, prenosi Tanjug, pozivajući se na turske medije.

Da je ta građanska inicijativa urodila plodom, svjedoči vijest da je Tursko ministarstvo trgovine počelo pripremati zakon za borbu protiv previsokih cijena, a novom uredbom predviđene su kazne, prije svega novčane, ali i mjere privremenog zatvaranja firmi, za one koji previše podignu cijenu svojih proizvoda ili usluga. Nacrt uredbe je pripremljen i očekuje se da će finalna verzija biti dostavljena državnom parlamentu na razmatranje narednih dana.

Zakupci kafića, restorana i prodavaonica slažu se da postoje oni koji su pretjerali s podizanjem cijena, ali i da su „zbog takvih sada svi u problemu“.

Inflacija dovela do poskupljenja u mnogim područjima

Zbog inflacije, prenosi Tanjug, troškovi normalnog poslovanja danas su utrostručeni u odnosu na one prije dvije godine, jer su poskupjele i glavne stavke troškova ugostitelja – zakupnina, PDV, struja i troškovi za zaposlene. Oni ističu i da ne posluju svi pod istim uslovima, jer su kirije za one koji se nalaze, naprimjer, u glavnoj ulici, mnogo više nego ako su u sporednoj ulici.

U toj zemlji inflacija iz godine u godinu raste. Godišnja stopa inflacije je, naprimjer, u februaru ubrzala s januarskih 64,86 na 67,07 posto, objavio je turski institut za statistiku Turkstat.

Inflacija u Turskoj je tada bila najviša za posljednjih 15 mjeseci, a hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupjeli za 71,12 posto, alkoholna pića i duhan za 63,09 posto, a odjeća i obuća za 43,44 posto.

Izvor: Agencije