Najbogatijima hrana najmanje poskupila od početka rata u Ukrajini

OECD navodi da je rast cijena hrane usporen već 15 mjeseci zaredom u 38 zemalja članica te organizacije, a u februaru se spustila na 5,3 sa januarskih 6,3 posto.

U Velikoj Britaniji cijene hrane i bezalkoholnih pića bile su nešto ispod prosjeka OECD-a (Paul Childs / Reuters)

Cijene hrane u najbogatijim zemljama svijeta rasle su u februaru po najsporijoj stopi od perioda prije početka sukoba u Ukrajinu, saopćila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD navodi da je rast cijena hrane usporen već 15 mjeseci zaredom u 38 zemalja članica te organizacije, a u februaru se spustila na 5,3 posto sa januarskih 6,3 posto, javlja The Guardian.

Ukupna mjera inflacije, indeks potrošačkih cijena, bila je stabilna sa 5,7 posto, uprkos padu u tri četvrtine zemalja članica, saopćio je OECD.

U saopćenju se navodi da je najveći mjesečni pad zabilježen u Poljskoj i Švedskoj, dok je inflacija bila ispod dva posto u sedam zemalja OECD-a. U Kostarici je ostala negativna.

Pogođena i Turska

OECD navodi da je Turska bila u grupi zemalja koje su pretrpjele brzi rast poskupljenja hrane, što je uglavnom povezano s padom tamošnje valute lire i dovelo do povećanja cijena robe iz uvoza.

Pad vrijednosti turske valute značio je i nagli rast cijena energije u toj zemlji, a taj problem pogodio je i najnoviju članicu OECD-a, Kolumbiju.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj ima 38 članica, među kojima su i SAD, Velika Britanija, većina velikih evropskih zemalja, kao i Meksiko, Čile i Izrael, podsjeća Tanjug.

U Velikoj Britaniji cijene hrane i bezalkoholnih pića bile su nešto ispod prosjeka OECD-a i porasle su za pet posto tokom godine do februara, navodi ekonomska organizacija.

Izvor: Agencije