Referentna kamatna stopa u Turskoj nepromijenjena, a inflacija raste

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u martu iznosila 68,50 posto, što je porast u odnosu na 67,07 posto u februaru i najviše od novembra 2022.

Pritisci su i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cijena hrane i geopolitičkih rizika (Umit Bektas / Reuters)

Centralna banka Turske odlučila je zadržati referentnu kamatnu stopu na 50 posto, dok je inflacija na najvišem nivou od novembra 2022. godine.

„Osnovni trend mjesečne inflacije je u martu, uprkos padu, bio veći od očekivanog“, objavio je Komitet za monetarnu politiku banke.

Kako se navodi, uvoz potrošnih dobara i zlata je usporen, što je poboljšalo saldo tekućeg računa Turske, ali je domaća potražnja u Turskoj i dalje „otporna“.

Inflacija najviša od novembra 2022.

Pritisci su i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cijena hrane i geopolitičkih rizika.

Komitet za monetarnu politiku će i dalje pažljivo pratiti indikatore inflacije i odlučno koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju da bi postigao svoj glavni cilj, a to je stabilnost cijena, navedeno je.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u martu iznosila 68,50 posto, što je porast u odnosu na 67,07 posto u februaru, objavio je Turski institut za statistiku (Turkstat). Inflacija u Turskoj je sada najviša od novembra 2022. godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije