Kina odbacila optužbe da ekonomski podržava rusku invaziju na Ukrajinu

SAD nastavlja iznositi neosnovane optužbe o normalnoj trgovinskoj i ekonomskoj razmjeni između Kine i Rusije, dok usvaja zakon o velikoj pomoći Ukrajini, poručuje službeni Peking.

Kina nije ni kreator ukrajinske krize, niti strana u sukobu, kaže Wang Wenbin, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine (Wu Hao / EPA-EFE)

Peking odlučno odbacuje neosnovane optužbe Sjedinjenih Američkih Država u vezi s trgovinskom i ekonomskom razmjenom Kine s Rusijom, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wang Wenbin.

“Sjedinjene Američke Države nastavljaju iznositi neosnovane optužbe o normalnoj trgovinskoj i ekonomskoj razmjeni između Kine i Rusije, dok usvajaju zakon o velikoj pomoći Ukrajini“, rekao je Wang na redovnom brifingu za novinare, komentirajući američke optužbe i moguće sankcije u ovom slučaju, prenosi Xinhua.

Naglašava da je stav Kine o ukrajinskom pitanju “pravedan i objektivan“ i da njegova zemlja “aktivno radi“ na mirovnim pregovorima i političkom rješenju sukoba.

“Podsticanje sukoba uz prebacivanje krivice na druge je, ne samo licemjerno već i krajnje neodgovorno. Kina to odlučno odbacuje”, poručio je.

Prebacivanje krivice

Prema Wangovim riječima, Kineska vlada reguliše izvoz predmeta dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima.

“Kina nije ni kreator ukrajinske krize, niti strana u sukobu. Nikada ne raspirujemo vatru niti tražimo sebične interese i sigurno nećemo prihvatiti da budemo žrtveni jarac.”

Ističe kako pravo Kine da vodi normalnu trgovinsku i ekonomsku razmjenu s Rusijom i drugim zemljama ne treba da bude ometano ili narušeno.

Wang ocjenjuje da je udovoljavanje legitimnim sigurnosnim zabrinutostima svih strana i stvaranje uravnotežene, efikasne i održive evropske sigurnosne arhitekture kroz dijalog i pregovore pravi put naprijed.

Izvor: Agencije