Opada izvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije, šta je s Irakom?

Izvoz sirove nafte iz Rijada smanjen je za 0,2 posto na 6,297 miliona barela dnevno u januaru, što je pad u odnosu na 6,308 miliona barela dnevno u decembru.

Proizvodnja sirove nafte u Saudijskoj Arabiji porasla je na 8,956 miliona barela dnevno (Reuters)

Podaci Inicijative za zajedničke podatke organizacija (JODI) pokazali su da je saudijski izvoz sirove nafte opao u januaru drugi mjesec zaredom, dok je Irak najavio smanjenje izvoza sirove nafte u narednom mjesecu.

Izvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije smanjen je za 0,2 posto na 6,297 miliona barela dnevno u januaru, što je pad u odnosu na 6,308 miliona barela dnevno u decembru.

S druge strane, proizvodnja sirove nafte u zemlji porasla je na 8,956 miliona barela dnevno sa 8,944 miliona barela dnevno u decembru.

Saudijska Arabija i druge članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dostavljaju mjesečne podatke o izvozu JODI-ju, koji ih objavljuje na svojoj web-stranici.

Podaci su, također, pokazali da je potrošnja sirove nafte u saudijskim rafinerijama porasla na 2,425 miliona barela dnevno, a direktno sagorijevanje sirove nafte poraslo je za 5.000 barela dnevno, na 308.000 barela dnevno u januaru.

Irak smanjuje proizvodnju

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici (OPEC+) složili su se ovog mjeseca da produže dobrovoljna smanjenja proizvodnje od gotovo 2,2 miliona barela dnevno u nastojanju da podrže cijene.

Iračko ministarstvo nafte saopćilo je da će smanjiti izvoz sirove nafte iz zemlje na 3,3 miliona barela dnevno u narednim mjesecima kako bi nadoknadilo bilo kakva registrirana prekoračenja svoje kvote u januaru i februaru, koja je utvrđena u skladu sa sporazumima grupe OPEC+.

Ministarstvo je u saopćenju dodalo da je Irak posvećen dobrovoljnom smanjenju koji je dogovoren sa savezom OPEC+ i da koordinira sa sekundarnim izvorima kako bi se otkrila ograničenja izvoza u budućim izvještajima saveza.

Prema dobrovoljnom smanjenju, udio Iraka u proizvodnji iznosi četiri miliona barela dnevno. Izvori koji pružaju sekundarne podatke o obimu proizvodnje članica OPEC+ navode da je iračka proizvodnja dostigla 4,2 miliona barela dnevno u februaru prošle godine.

Ministarstvo nafte je ranije ovog mjeseca saopćilo da je irački izvoz nafte prošlog februara u prosjeku iznosio 3,43 miliona barela dnevno.

Izvor: Agencije