EU će osigurati šest milijardi eura podrške Zapadnom Balkanu

Ovaj instrument je centralni dio Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija predstavila u novembru 2023. godine, saopćeno je iz Brisela. 

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Savjeta EU postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sljedeću godinu koji će iznositi 189,4 milijarde eura
Predsjedništvo Vijeća Evropske unije i Evropski parlament postigli su privremeni sporazum o uspostavljanju Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan (EPA)

Institucije Evropske unije (EU) dogovorile su se da uspostave fond od šest milijardi eura za jačanje ekonomskih odnosa sa zemljama zapadnog Balkana, javlja Anadolija.

Vijeće EU-a saopćilo je da je postignut dogovor o osnivanju Fonda za reformu i rast, o čemu su pregovarale zemlje članice i Evropski parlament (EP) i koji je glavni element Plana rasta Zapadnog Balkana.

Ovaj instrument je centralni dio Plana rasta za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija predstavila u novembru 2023. godine, saopćeno je iz Brisela, piše Fena.

Instrument će se odnositi na period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU-a na Zapadnom Balkanu osigurati do dvije milijarde eura grantova i četiri milijarde eura kreditnih sredstava.

On će dopuniti postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), ali i značajno povećati finansijsku pomoć partnerima u regionu.

Treba potvrda Vijeća EU-a i Evropskog parlamenta

Saopćeno je da će fond dopuniti postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), čime će se značajno povećati finansijska pomoć koja se pruža partnerima u regionu.

Navedeno je da će fond podržati reforme vezane za EU u zemljama zapadnog Balkana i podstaći ekonomsko približavanje EU-a i regiona.

Nakon ove faze, fond će stupiti na snagu nakon zvaničnog odobrenja EP-a i zemalja članica.

Komisija EU-a je prošle godine pripremila novi plan rasta za Zapadni Balkan kako bi se povećao ekonomski rast i ubrzala socio-ekonomska konvergencija.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan ima za cilj pokretanje društveno-ekonomskih reformi na Zapadnom Balkanu, unapređivanje ekonomskog rasta i usklađivanje sa EU-om.

Plan ima za cilj jačanje ekonomskih odnosa Evropske unije s Albanijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom.

Izvor: Agencije