Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice ako napusti EU

Istraživači kelnskog instituta procjenjuju da se može očekivati smanjenje BDP-a za 5,6 posto, odnosno oko 690 milijardi eura, pet godina nakon potencijalnog njemačkog izlaska iz Unije.

Autori studije upućuju na bliske veze Njemačke s drugim članicama EU-a i njeno korištenje zajedničke valute (Fabian Bimmer / Reuters)

Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu ekonomsku štetu kada bi izašla iz Evropske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvještaju u koji je uvid imala njemačka agencija dpa.

Izlazak iz EU-a, napisali su ekonomisti u svojoj analizi, “doveo bi do ozbiljne ekonomske krize i dugoročnog gubitka prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj”, prenosi Hina.

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelimično oslabiti evropske integracije. Prema njihovom pogledu, Evropska unija bi trebala biti samo ekonomska i interesna grupa labavo povezanih individualnih država.

Istraživači kelnskog instituta procijenili su da se može očekivati smanjenje BDP-a za 5,6 posto, odnosno oko 690 milijardi eura, pet godina nakon potencijalnog njemačkog izlaska iz Unije.

Velike posljedice

Oko 2,5 miliona radnih mjesta bi moglo biti izgubljeno u petoj godini. To otprilike odgovara gubicima ekonomske dodane vrijednosti zbog pandemije COVID-a i krize cijena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Izračuni se temelje na događajima i podacima iz prošlosti, no budući bi troškovi bili podjednako visoki. Istraživači su izračunali šta bi se dogodilo Njemačkoj da je napustila EU istovremeno kada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Britanski glasači su odobrili izlazak iz Unije, što je poznato kao Brexit, 2016, a proces je finaliziran 2020. godine.

Kako bi to odredili, ekonomisti su analizirali ekonomski učinak Brexita na Ujedinjeno Kraljevstvo od referenduma u ljeto 2016. do 2021. godine, a zatim su prenijeli te učinke na Njemačku, uzimajući u obzir razlike između dvije države.

Posljedice stvarnog njemačkog izlaska iz Unije bi vjerovatno bile veće, prema izvještaju autora koji upućuju na bliske veze Njemačke s drugim članicama EU-a i njeno korištenje eura, kao zajedničke valute.

Izvor: Agencije