Scholz: Podrška Kijevu ključna za obnovu mira u Evropi

Scholz je naglasio da će Njemačka i Evropa pomoći Ukrajini što duže budu mogle (Valentyn Ogirenko/Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz apelovao je na Zapad da pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije, ističući da Njemačka neće odustati od podrške Kijevu.

Govoreći na skupu evropskih socijaldemokrata u Bukureštu, Scholz je rekao da je najbolji način da se zaustavi bilo kakva eskalacija, uključujući i potencijalni konflikt između Rusije i NATO-a, “efikasno odvraćanje”, penosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Rat u Ukrajini okončava se onog trenutka kada ruski predsjednik Vladimir Putin odluči da povuče njegove trupe. Međutim, on može da donese takvu odluku samo ukoliko shvati da ne može da dobije rat na bojnom polju”, rekao je njemački lider, čija zemlja je dosad pružila 28 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini.

On je dodao da, Zapad pomaganjem Ukrajini investira više u sopstvenu sigurnost i odbranu, tako da se niko ne usudi da napadne Evropu.

“To, također, znači da se uski interesi ostave po strani i da se izgradi jaka i istinska evropska odbrambena industrija”, istakao je Scholz.

‘Rusija nije tako jaka kao što ljudi misle’

Sa vojne tačke gledišta, ruski rat u Ukrajini je “brutalan”, ocijenio je ranije Scholz u Bundestagu i istakao da Rusija ipak nije jaka.

Na domaćem planu kako tvrdi, “represivni” ruski sistem pokazuje znake nedostatka snage, citirao je ranije Die Welt.

Scholz je naglasio da će Njemačka i Evropa pomoći Ukrajini što duže budu mogle.

“Ako predsjednik Rusije vjeruje da samo mora da obustavi ovaj rat i da će naša podrška oslabiti, onda je pogriješio”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Njemačka i Francuska, Vajmarski trougao, cijela Evropska unija su zajedno i to je, također, poruka koju šalju Rusiji svim ovim odlukama.

Izvor: Agencije