Simon: Anadolu Efes će se opet boriti za sve naslove

Odlični bek Krunoslav Simon osvojio je 12 trofeja u dosadašnjoj karijeri (EPA)

Košarkaški reprezentativac Hrvatske Krunoslav Simon jedan je od najboljih igrača aktuelnog viceprvaka Evrope Anadolu Efesa. Odlični 34-godišnji bek imao je sjajnu, prošlu sezonu u dresu Efesa, koji je bio drugi u Euroligi i osvojio titulu prvaka Turske, prvu nakon sezone 2008/09. i ukupno 14. u istoriji istanbulskog kluba.

Anadolu je počeo trijumfalno novu sezonu, onako kako je zavšio prethodnu, osvojivši Supekup Turske pobjedom nad najvećim rivalom Fenerbahceom sa 79:74. Simon je bio najbolji pojedinac derbija sa 22 poena.

Rođeni Zagrepčanin osvajač je 12 trofeja. U dresu Zagreba pripao mu je naslov prvaka Hrvatske 2011, te tri trofeja Kupa (2008, 2010, 2011). Potom je igrao za špansku Unicaju iz Malage i ruski Kuban iz Lokomotiva, u kojem se zadržao od 2013. do 2015. Transfer u milansku Olimpiju 2015. predstavljao je pravi potez.

Reklama

U  ovom timu proslavio je osvajanje trostruke krune 2016. i drugi naslov pobjednika Kupa Italije zaredom, godinu dana kasnije. Proglašen je i za MVP-a italijanskog Superkupa (Milano bio bolji od Avelina u finalu). Vrhunac karijere doživio je u Anadolu Efesu, gdje je osim šampionske titule u 2019, osvojio Kup 2018, te dva naslova osvajača Superkupa Turske u nizu.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Reklama

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Simon je optimista i vjeruje da će Hrvatska proći na Olimpijske igre u Tokiju. Hrvatska je domaćin turnira od 23. do 28. juna u Splitu, gdje će za rivale imati Brazil i Tunis. U slučaju da bude pobjednik Grupe B, odmjeriće snage sa dvije najbolje ekipe iz Grupe A, u kojoj će se takmičiti Njemačka, Rusija i Meksiko.

Reklama
  • Jeste li vjerovali da će Anadolu Efes imati odličan učinak nakon prvog dijela euroligaške sezone?

– Zadržali smo većinu ekipe iz prošle sezone sa kojom smo stigli do finala Eurolige, tako da smo očekivali da ćemo nastaviti sa dobrim igrama. Pokazalo se da smo bili u pravu. I ove godine igramo kvalitetno, pa smo u samom vrhu tabele, što je najbitnije.

  • Kako komentarišete niz od 15 uzastopnih pobjeda vaše ekipe na dva fronta, prekinut porazom od CSKA 80:81 kod kuće?

– Imali smo odličan niz. Nije lako pobijediti 15 utakmica zaredom u bilo kojem takmičenju, a kamoli u Euroligi i turskom prvenstvu. Stigao nas je malo slabiji dan protiv CSKA i izgubili smo. Sezona je duga, ima još puno utakmica. Bitno je da smo u dobroj formi, igramo dobro i nastavljamo put prema Final Fouru Eurolige i ove sezone.

  • Smatrate li da Anadolu može ponoviti uspjehe iz prošle sezone?

– Sigurno da može. Imamo širok izbor igrača, kvalitetnu ekipu i funkcioniramo veoma dobro. Očekujem da ćemo biti uspješni. Kada se dođe pred kraj sezone, onda nijanse odlučuju jer ne možeš biti siguran da ćeš osvojiti neki trofej. Nadam se da ćemo se boriti za sve trofeje kao i sezonu prije.

Reklama
  • Koji su klupski ciljevi u sezoni 2019/20?

– Ciljevi su uvijek visoki u klubu kao što je Efes. U Turskoj je cilj osvajanje trofeja Kupa i prvenstva, a u Euroligi da se opet plasiramo na Final Four, gdje se igraju samo dvije utakmice. Nije lako osvojiti Euroligu, ali jaki smo, vjerujemo u svoje mogućnosti i uradićemo sve da to ostvarimo ove godine. 

  • Koga vidite kao glavne kandidate za plasman u završnicu Eurolige?

– Dosad se pokazalo da su, uz nas, španjolske ekipe Barcelona i Real u samom vrhu. Barcelona se strašno pojačala, igra odlično i od nje smo izgubili u prvom dijelu sezone kod kuće. Pokazuju iz utakmice u utakmicu da su jaka ekipa, ali treba sačekati kraj sezone. Final Four je specifičan turnir, jer slabije momčadi u jednoj utakmici mogu iznenaditi najveće favorite. Uz nas troje, CSKA bi se mogao plasirati među prve četiri ekipe.

  • Je li kvalitet Eurolige bolji nego ranije?

– Siguran sam da jeste. Euroliga je svake sezone sve bolja i ozbiljnija. Ove godine je za nijansu jača nego protekle. Ima dosta igrača koji su stigli iz NBA lige i tamo su imali bitne uloge, tako da samim time to pojačava kvalitet Eurolige. Svake sezone je Euroliga sve jača i mislim da je ona nakon NBA lige najbolje takmičenje na svijetu.

Reklama
  • Šta je nedostajalo Efesu da osvoji titulu prvaka Evrope prošle sezone i gdje je bila prevaga na strani ruske ekipe?

– CSKA je bio veliki favorit protiv nas. Prošle sezone predstavljali smo iznenađenje samim plasmanom na Final Four. Dokazali smo da tu pripadamo i ušli u finale. Odmah nakon finala, čestitao sam igračima CSKA, koji su odigrali fenomenalno i praktički nam nisu dali šansu da ih iznenadimo. Nadam se da smo ove sezone još jači i iskusniji za taj F4, te da ćemo ako dođemo do zadnje utakmice, odigrati puno bolje nego prošle sezone.

Dva igrača Higgins i Clyburn bili su ključna prevaga u timu CSKA, za koja nismo imali rješenja, pa su nas praktično oni sami pobijedili. Imali smo taktički plan da Clyburnu otvorimo više šut, a zatvorimo ulaze pod koš. No, on je pogodio pet trica, tako da je plan pao u vodu. CSKA je odigrao vanserijski i zasluženo postao prvak Europe.

  • Koliko vam je značio naslov prvaka Turske sa Efesom i prekid serije Fenera od tri titule u nizu?

– Značio nam je puno, pogotovo za klub koji nije od 2009. osvojio prvenstvo. Fener je bio dominantan u zadnjih par godina, ali prošle sezone stvari su se okrenule u našu korist. Osvojili smo titulu i izbacili ga na F4 Eurolige. Bilo je super osvojiti prvenstvo Turske. Imali smo prednost domaćeg terena u sedmoj finalnoj utakmici play-offa i proslavili smo naslov pred našim navijačima u prepunoj dvorani. To je lijepo iskustvo koje ću dugo pamtiti.

Reklama
  • Da li je titula u Turskoj najdraži trofej?

– Jeste, iako smo na Final Fouru ostali bez trofeja. Najupečatljiviji trenutak je finale Eurolige, ali trofej turskog prvaka je najbitniji i osvojen je protiv najjače moguće ekipe. Fenerbahce je klub koji izaziva respekt, te je samim time vrijednost trofeja još veća.

  • Očekujete li opet borbu sa Fenerom ili će se neko treći umiješati za prvaka Turske?

– Očekujem ćemo mi i Fenerbahce biti na prva dva mjesta, mada se Karsiyaka iz Izmira puno pojačala i odlično krenula u sezonu. Ima jako dobar tim i računa da se može umiješati u borbu za vrh. Fener nije najbolje startovao, ali ima veliku kvalitetu i vrhunskog trenera (Željko Obradović), koji će ga sigurno izvući iz te krize. Teško je bilo što prognozirati unaprijed. Ako ne budemo mi ili Fener prvaci, sigurno je da Karsiyaka ima šanse da svakome pomrsi račune.

  • Kakve su šanse Hrvatske da prođe na OI u Tokiju?

– Šanse su dobre. Imamo veliku prednost jer se kvalifikacije igraju u Splitu. Ne treba potcijeniti Nijemce, ni Brazilce, kao niti Ruse, koji su nas izbacili prije tri godine sa EP-a (Hrvatska ubjedljivo poražena 78:101 u osmini finala). Očekujem četiri podjednake ekipe u polufinalu, gdje će nijanse odlučivati. Nadam se da će nam najbolji igrači biti zdravi i da ćemo ponoviti uspjeh iz prošlih kvalifikacija kada smo se plasirali na Igre. I na zadnjoj Olimpijadi 2016. odigrali smo dobro i možemo ponoviti uspjeh kao što je prolaz u četvrtfinale.

Reklama
  • Ko je najozbiljniji rival na putu do Olimpijade ili su svi podjednako opasni?

– Po igračima, izdvojio bih Nijemce, koji imaju najjači roster ako im se svi odazovu. Najviše se pribojavam Brazila, koji gaji atipičan stil igre i selektor im je Aleksandar Petrović. On uvijek kvalitetno pripremi selekciju za ovakve turnire. Igraćemo najviše četiri utakmice. Svaka je odlučujuća i zato je puno opasnosti za nas. Imamo šanse, no imaju ih i drugi, pa ne treba nikoga potcjenjivati.

Rubio vodio Španiju do svjetskog zlata
  • Jeste li očekivali da Španija osvoji zlatnu medalju na Mundobasketu?

– Iskreno, zlato Španije nije očekivano, ali je potpuno zasluženo. Kroz cijelo prvenstvo, odigrala je na jako visokom nivou. Imala je Rickyja Rubija, koji ih je vodio od početka do kraja, odigravši fantastičan turnir. Što je prvenstvo više odmicalo, Španci su igrali sve bolje i nije me iznenadilo da su osvojili zlato. Pokazali su da su u tom trenutku najbolja reprezentacija na svijetu.    

  • Prije olimpijskih, počinju kvalifikacije za EP 2021. Nadate li se pobjedama Hrvatske nad Švedskom (21. februar) kod kuće i Holandijom (24. februar) u gostima?

– Svakako da se nadam. U posljednjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo opekli smo se protiv autsajdera. Nadam se da smo izvukli pouke iz tog neuspjeha. U iduće dvije utakmice ući ćemo sa najvećim respektom. Probaćemo da igramo sa najboljom mogućom ekipom u tom trenutku. Mislim da ne bi trebalo biti problema da zabilježimo dvije pobjede, jer smo kvalitetom iznad ovih selekcija. Ipak, treba biti oprezan, najbolje smo to osjetiti na sebi u prošlom ciklusu kvalifikacija.

  • Šta su razlozi neuspjeha Hrvatske u kvalifikacijama za SP 2019?

– Bio je to jedan splet okolnosti kao što su naše neiskustvo i potcjenjivanje reprezentacija, koje samo izgledaju su iz drugog europskog ranga. Opekli smo se jednom. Siguran sam da se to neće ponoviti drugi put. Ozbiljnije ćemo pristupiti utakmici sa Švedskom i ne bi trebalo biti problema da se plasiramo na Eurobasket.

  • Kolike su vaše mogućnosti sa selektorom Veljkom Mršićem?

– Nemam sa njim nikakvo iskustvo u ranijem radu, ali sreo sam ga nekoliko puta otkako je izabran za izbornika. Pričali smo i sviđa mi se njegov ispravan stav – da je nabitnije da mi igramo angažovano, a tek poslije ćemo razmišljati o suparnicima. Zasada mogu reći samo vrlo lijepe stvari o njemu.

  • Da li će Srbija, kao aktuelni olimpijski viceprvak, proći na OI?

– Oni su jedna od najjačih ekipa od vremena raspada Jugoslavije i konstantno su u vrhu na velikim natjecanjima. Igraju kvalifikacije kući i nemaju jake suparnike, tako da sam za Srbiju sto posto uvjeren da će biti sudionik Olimpijade.

  • Kako ocjenjujete neuspjeh Srbije, koja je bila peta na SP-u?

– Samim time što ste taj plasman okarakterizirali kao neuspjeh, pokazuje, zapravo, koliko je selekcija Srbije jaka i da ima uvijek visoke ambicije. Ne bih rekao da je to neuspjeh. Srbija je imala peh da je tog dana u četvrtfinalu igrala protiv super raspoložene Argentine, koja je odigrala najbolji turnir u zadnjih 20 godina. Jasno je da su svi očekivali da će Srbija voditi borbu za zlatnu medalju. Međutim, u jednoj utakmici možeš uvijek izgubiti od slabijeg suparnika, a to se njima dogodilo.

Izvor: Al Jazeera