Srbijanski graničari: Dok su kolege proslijedile potjernicu, Sefić je mogao doći do Kosova

Piše:  Esad Kučević

Tanki zidovi nisu izdržali policijsku zaveru ćutanja. Pripadnici pogranične policije u Priboju juče su nevoljno priznali da je Sanjin Sefić, koji je u ponedjeljak naveče automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu usmrtio dve pešakinje, ušao u Srbiju sa još jednim pomagačem.

Sefićev ulazak registrovan je tzv. elektronskom detekcijom, pomoću kamera, zahvaljujući kojima je snimljen i njegov pomagač, za kojim je takođe raspisana poternica, o kojoj u zvaničnim policijskim izvorima imaju telegrafsko objašnjenje, u vidu tragičnog priznanja:

Reklama

Zatajila je policijska komunikacija.

Valjda je sad svima jasno da mrak u bivšim jugoslovenskim republikama, ogrezlim u mržnji i negiranju, nije prirodna, nego društvena pojava.

“Kasno smo obavešteni. Dok su kolege sastavljale, napisale i prosledile poternicu, lice za kojim se traga moglo je da stigne do Kosova”, priznali su na granici u Uvcu.

Reklama

Ubrzo je usledio pokušaj objašnjenja, koje zvuči bolno i beznadežno: “Znate kakav je naš sistem subordinacije. Sve ide u centralu, gde se informacije obrađuju, pa onda tek na kraju obaveštavaju neposrednji izvođači na granici.”

Naši sagovornici, koji ne žele otkrivati identitet, u uniformama srpske policije, razočarani i iznevereni tzv. sistemom bez sistema, u kome bi po svemu sudeći bolje bili obavešteni pomoću goluba pismonoše, nego elektronskih uređaja, samopriznanjem da su najčešće dovedeni pred svršen čin, ne beže od odgovornosti:

“Ubeđeni smo da će begunci, ubrzo biti uhapšeni i procesuirani. Takođe, sasvim sigurno kolega koji je u svojoj smeni dozvolio da tandem begunaca za kojim se traga pređe granicu, ako je na vreme obavešten, više nema šta da traži u policiji.”

Reklama

Graničari u zatvoru

Ni to nije sve. Zatečeni sagovornici, sarajevskim povodom podsećaju da  je veliki broj policijaca, baš na graničnim prelazima procesuiran, ostao bez posla ili završio u zatvoru, zbog svakojakih kriminalnih radnji.

Saradnju sa kriminalnim lobijima ne pominju. Bojažljivo, samo vrte glavom i insistiraju da svako treba da odgovara za svoj posao. Zatim, još jedno neočekivano i iskreno priznanje :

Reklama

Nigde, kao na granici se ne oseća zadah prošlih ratova…

Međutim, kome prija pogranična konfuzija, teško je reći. Javna je tajna da je od juče tragičnim povodom zbog dvostrukog ubistva  u Sarajevu, Sanjin Sefić preuzeo titulu najtraženijeg begunca, na bivšoj tromeđi bez međa Izetu Ajdinoviću, kriminalcu međunarodnog kalibra koji je u Sandžaku, imao podršku policije i pravosuđa. Njima blagodareći bio je stacioniran u najsigurnijem delu Novopazarske Banje (!).

Primera krvavih tragova je napretek. Oni najčešće vode do narko-dilera, iz čijih ruku najčešće sevaju pištolji i noževi, ali se sve to zaboravlja i briše, kad već u istražnom postupku pristane na status svedoka-saradnika. Za mizerne pare, ali velike privilegije, da ubijaju “unutrašnje i spoljašnje neprijatelje”.

Reklama

Neefikasne  policijske akcije, u pograničnom delu Srbije i Crne Gore, dovoljno ilustruje nedavno svirepo ubistvo pod okriljem mraka, u kome je na Pešterskoj visoravni, nepoznati napadač rafalom usmrtio Djerekarca Ismeta Suljovića. Iz najavljene osvete, posle sačekuše ubica je pobegao i za njim tutinska policija uzaludno traga, jer je najverovatnije sa mesta zločina mirno prešao brisani prostor, tzv. “granice bez graničara”.

Međutim, kad je u pitanju policijski interes nema odugovlačenja. Nikad nema zastajkivanja, ni trenutka kašnjenja u traganju za ubicama. Čak i bez poternice, prorade svi sistemi, kao što se pokazalo u tutinskom slučaju, kad je u Batragama ubijen policajac  Željko Zečević. Već sutradan, u kosovskom ataru Zubinog Potoka uhapšen je prvooptuženi Mavrić, koji je potom ekspresno procesuiran i maksimalno kažnjen.

Kremirana istina

Reklama

Naravno, među mnogim neizvesnostima, izvesno je prema svim pokazateljima, da bežanje Sanjina Sefića, ima je svoju izvidnicu i saradnike. Međutim, od njegovog prebega ne bi bilo ništa da su (pro)radile poodavno već pokidane veze između Sarajeva i Beograda.

Nije onda neobično što su juče telefoni, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, opet i  po nepisanom pravilu bili gluvi, na svaki poziv ili apel o zvaničnim informacijama u vezi termina Sefićevog prelaska graničnog prelaza Uvac, kod Priboja.

Ne kasno, nego prekasno smo obavešteni – kategorični su pribojski graničari.

Reklama

U ovom, kao u većini tragičnih slučaja, zatajio je ljudski faktor. Po nečijem diktatu ili već uhodanoj vezi, pokazaće istraga.

U svakom slučaju, ne samo pod pritiskom tragičnih iskustava, između regionalne policije i kriminalaca ima neka krvava veza. U okruženju gde je suza čista kao reka suza.

Međutim, za konačan dokaz ne treba laboratorijski, već sistemski-policijski  nalaz. Za istinu, koja je najčešće kremirana…

Izvor: Al Jazeera