SAD razočaran što su za Vladu Srbije predložene sankcionirane osobe

Aleksandar Vulinu je predložen za potpredsjednika Vlade, a Nenadu Popoviću za ministra bez portfelja.

Američki State Department izrazio je razočarenje što su dvije osobe koje je SAD sankcionirao predložene u sastav nove Vlade Srbije.

Kako je potvrdio mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, u novoj srbijanskoj Vladi bi mogao biti Aleksandar Vulin, koji je predložen za potpredsjednika Vlade i Nenad Popović, koji je predložen za ministra bez portfelja, piše VOA.

“Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama”, navodi se u izjavi portparola State Departmenta, koji je dodao da SAD ne igra nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srbijanske Vlade.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević saopštio je u utorak imena ministara koje će predložiti za novi sastav Vlade.

Vučić: Vladu biraju građani Srbije

“Sankcioniranje Aleksandra Vulina pokazuje riješenost SAD-a da pozove na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamjenih aktivnosti u Srbiji i regionu”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC) kada su sankcije uvedene u julu 2023.

U reakciji na ovu saopćenje, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da za Srbiju “nije lijepa vest što je State Department saopćio da je razočaran što su Vulin i Popović predloženi za ministre u novoj Vladi”, i da se nada da će Srbija imati dobre odnose sa svojim američkim partnerima.

“Nisam srećan zbog njihove reakcije ali Vladu Srbije biraju građani Srbije. Ja poštujem volju naroda”, rekao je Vučić, prenijela je Beta.

On je rekao i da su prijedlozi za novu vladu stvar “kompromisa” i da u njoj nisu neki ministri koji su do sada bili iako to zaslužuju, pa će raditi neke druge važne poslove.

Izvor: Al Jazeera i agencije