Protesti u BiH, Sanjin Sefić pobjegao u Srbiju

Sanjin Sefić, vozač Golfa 6 koji se sumnjiči da je sinoć u centru Sarajeva usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, pobjegao je iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

Osumnjičeni je jutros u 6:36 prešao granični prijelaz Uvac i za njim je raspisana međunarodna potjernica, rečeno je na konferenciji za novinare MUP-a Kantona Sarajevo, javio je reporter Al Jazeere Sinan Šarić. 

Sumnja se da su mu u bijegu pomogle dvije osobe.

U okviru potrage za njim, tokom dana policija je u Općini Novo Sarajevo pronašla automobil Golf VI koji je osumnjičeni koristio.

Oštećenja na vozilu i izjave očevidaca potvrdila su policijski zapisnik o saobraćajnoj nesreći, rekao je Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Stotine građana na ulicama Sarajeva

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se ispred Zemaljskog muzeja na mjestu pogibije studentica, 20-godišnje Selme Agić i 21-godišnje Edite Malkoč.

“Građani su se okupili zbog, kako tvrde, nesigurnosti saobraćaja, a u ovom trenutku su blokirali i glavnu saobraćajnicu”, javio je reporter Al Jazeere Sinan Šarić.

“Kako kažu, unutar policije ali i pravosudnih institucija postoje koruptivne radnje koje su doprinijele ovoj i sličnim tragedijama, a to potkrepljuju činjenicom da su počinioci krivičnih djela povratnici u krivična djela, ali i da smo svakodnevno svjedoci trka na ulicama koje često prolaze nekažnjeno.”

Dodao je da je neformalna grupa građana izašla sa zahtjevom za smjenu nadležnih u Kantonu Sarajevo. 

Građani su u velikom broju položili ruže i zapalili svijeće na mjestu tragedije, te nosili transparente sa natpisom ”Ja sam sljedeća”. 

Jedna grupa je otišla i ispred sjedišta MUP-a Kantona Sarajevo.

‘Zajedno smo gradili naše djetinjstvo’

Večeras je u i Bugojnom održana mirna protestna šetnja građana.

Haris Barjakterević također student nije uspio sakriti suze dok je govorio za Anadoliju.

“Moja kolegica, moja drugarica sa kojom sam odrastao je poginula sinoć u saobraćajnoj nesreći. Šta da Vam kažem? Tuga je zahvatila cijelo Bugojno. Jednostavno ja još uvijek ne mogu da prihvatim da je više neće biti. Zajedno smo gradili naše djetinjstvo. Vlasti bi morale više računa povesti o sigurnosti građana jer nažalost u kasnim večernjim satima naše ceste postaju automobilska trkališta” kaže Haris Bajraktarević.

Almir Karadža je također poznavao Selmu Agić.

”Ovdje smo se okupili da mirno protestiramo zbog smrti naše sugrađanke koju je zgazio “tatin sin”. Smatram da policija mora više računa voditi o sigurnosti građana u saobraćaju, a one koji voze iznad propisane brzine treba daleko strožije kažnjavati”, navodi Karadža.

Više stotina građana okupilo se na dva mjesta u Bugojnu, na glavnom trgu i ispred Gimanzije.
Mirnom šetnjom kroz grad predvođeni načelnikom Hasanom Ajkunićem željeli su iskazati svoje nezadovoljstvo zbog pogibije mladih studentica koje je ubio nesavjesni vozač i to na pješačkom prijelazu.

Dvodnevna žalost na Univerzitetu

Na inicijativu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Senat je zaključio da su naredna dva dana dani žalosti za Univerzitet.

Prva predavanja u srijedu na svim fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu započet će minutom šutnje i odavanjem počasti tragično nastradalim studenticama Filozofskog fakulteta.

Knjiga žalosti će biti otvorena na Filozofskom fakultetu.

“Senat Univerziteta u Sarajevu zahtijeva od nadležnih organa da hitnim reakcijama i konkretnim djelovanjem učine sve s ciljem poboljšanja sigurnosti građana u Sarajevu i studenata Sarajevskog univerziteta čije su članice raspoređene duž glavnih saobraćajnica od Ilidže do Baščaršije“, zaključeno je na vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu.

Sjednica je počela minutom šutnje i odavanjem počasti studenticama.

”Radi se o velikom i tragičnom gubitku za porodice nastradalih studentica”, naglasili su članovi Senata i istakli da dijele tugu sa njihovim porodicama.

Naglašeno je da je to veliki gubitak za Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu i Bosnu i Hercegovinu.

Senat je pozvao studente Sarajevskog Univerziteta da u eventualnim javnim istupima i okupljanjima djeluju dostojanstveno.

”Tragični gubici života su nenadoknadivi, ali smatramo da se hitno mora preventivno djelovati”, navedeno je. 

Konaković nezadovoljan radom policije

Nakon vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo, premijer Elmedin Konaković je kazao kako će biti ispitana odgovornost policijskog komesara Vahida Ćosića i njegovih saradnika za propuste u oblasti sigurnosti saobraćaja nakon smrti dvije studentice.

Rekao je da je nezadovoljan radom policije na terenu.

“Treba jasno razgraničiti odgovornosti i sankcionisati odgovorne”, kazao je.

Dodao je da Ćosić, koji danas nije prisustvovao vanrednoj sjednici, već njegov zamjenik, uživa povjerenje Vlade KS-a sve dok obavlja svoj posao kako treba.

Naveo je da Vlada Kantona još nije sigurna da li je sam Ćosić kriv za stanje sigurnosti saobraćaja ili njegovi saradnici.

Zaključio je da će, ako se pokažu navodi tačnim, Nezavisni odbor MUP-a KS pokrenuti smjenu Ćosića.

Rekao je da bi Vlada već danas smijenila odgovorne osobe u MUP-u KS da za tako nešto ima nadležnost.

Zbog saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije djevojke, pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo okupili su se danas građani koji su zahtijevali smjene u policiji i ostavke u Vladi kantona.

Protesti se održavaju i u Bugojnu, gradu iz kojeg dolazi jedna od stradalih djevojaka, Selma A..

U Bosanskoj Krupi, rodnom gradu stradale Edite M., već je održana mirna protestna šetnja zbog njene pogibije.

Vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

Građani Bosanske Krupe,  među njima učenice i učenici Opće gimnazije Krupa, Mješovite srednje škole “Safet Krupić” i gradonačelnik Armin Halitović, pokazali svoj bol i gnjev zbog pogibije njihove sugrađanke.

Građani su u svom saopćenju naveli da ne postoje riječi kojima bi se opisalo koliko je Edita bila dobra kćerka, sestra, drugarica i prijateljica.

“Nema ni riječi da se iskaže bol koja se utkala u Bosanskoj Krupi u svakom njenom sugrađaninu ovog utorka. Vrijedna učenica, besprijekorna studentica koja je krenula u osvajanje znanja na trećoj godini Filozofskog fakulteta u Sarajevu”, navodi se u saopćenju.

Sinoć je na glavnoj sarajevskoj prometnici vozilo prošlo velikom brzinom kroz crveno svjetlo na semaforu i na pješačkom prijelazu usmrtilo dvije djevojke.

Osumnjičeni, policiji odranije poznat po kaznenim djelima, pobjegao je s mjesta nesreće i za njim se još traga.

Nekolicina građana Sarajeva koja se okupila na protestima kažu da su nezadovoljni činjenicom da se glavna prometnica kontinuirano koristi kao poligon za utrkivanje.

Kažu da u Kantonu ima 2.000 policajaca i da ovo nije prvi put da se nešto ovakvo dešava. Vlast mora nešto preduzeti po tom pitanju.

Nezadovoljni građani kažu da se svaka dva mjeseca dogodi nešto slično kada ginu nedužni građani Sarajeva.

Kolege, prijatelji, studenti Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sa ružama u rukama, prošetali su od zgrade fakulteta do mjesta pogibije studentica Edite M. i Selme A., javlja Anadolija.

Pri dolasku do mjesta, gdje su djevojke sinoć izgubile svoje živote položili su cvijeće, svijeće i transparent na kojem je pisalo: “Zauvijek u našim srcima naše psihologinje Edita i Selma”.

Stati divljanju ukraj

Među prisutnima bio je i dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo, koji je kazao da je u pitanju spontana aktivnost, jer danas niko od studenata Odsjeka psihologije treće godine nije bio u stanju pratiti nastavu.

Na mjestu pogibije bio je i rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj, koji je uputio poziv zvaničnim organima da “konačno stanu ukraj divljanju na sarajevskim ulicama” i da one koji to rade tretiraju u skladu sa zakonom.

Među studentima bila je i Lamija Spahić, studentica četvrte godine psihologije.

“Ovdje smo da odamo počast posljednji pozdrav našim kolegicama. Teško mi je bilo šta reći osim da se nadam da će počivati u miru”, rekla je Spahić.

Izvor: Al Jazeera i agencije