Stefanović: Sanjin Sefić uhapšen u Srbiji

Granična policija navodi kako je jučer pokrenula „interne i druge postupke“ kako bi se porvjerilo da li su policijski službenici pomogli Sefiću (Arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je večeras da se Sanjin Sefić, koji se sumnjči da je automobilom usmrtio dvije devojke u Sarajevu, nalazi u rukama policije Srbije i da će biti procesuiran u skladu sa međunarodnim propisima koji uređuju oblast ekstradicije.

“Bićemo u kontaktu sa kolegama uz BiH kako bi što brze okončali kompletan postupak. Ljude uvek pogode događaji poput stradanja nedužnih devojaka u Sarajevu, ali je naša policija poslala jasnu poruku da oni koji se na bilo koji način ogreše o zakon neće moći da nađu utočiste u Srbiji”, naveo je Stefanović, a javlja Tanjug.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za N1 da je Sefić uhapšen te kazao kako se nada da će on vrlo brzo biti izručen BiH.

Kantonalni sud u Sarajevu naredio je raspisivanje potjernice za Sanjinom Sefićem koji je pregazio dvije djevojke u Sarajevu i potom pobjegao u Srbiju.

Naredba se prosljeđuje policiji, a zatim i Interpolu, koji će zatražiti od policije Srbije da uhapsi i izruči Sefića Bosni i Hercegovini. 

Ranije je Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo istragu protiv Sefića, odbjeglog vozača koji je u ponedjeljak usmrtio dvije studentice, te predložilo Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora.

Tužilaštvo je predložilo Sudu raspisivanje potjernice protiv Sefića.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo našlo se na meti brojnih kritika jer je tek drugi dan nakon nesreće, zatražilo od Suda raspisivanje potjernice. Tvrdi da su policijski izvještaj o saobraćajnoj nesreći dobili tek jutros i kako su tek tada mogli početi raditi na raspisivanju potjernice i otvaranju istrage.  

Stefanović: Sefić nije državljanin Srbije

Stefanović je ranije  izjavio kako Sefić nije državljanin Republike Srbije, niti na teritoriji te države ima prebivalište ili boravište.

„ Pripadnici MUP-a Srbije pružiće svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju, u skladu sa zakonima Republike Srbije i drugim međunarodnim propisima. Ipak, treba imati u vidu da do ovog trenutka Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH nije raspisalo međunarodnu crvenu poternicu koja je ujedno i nalog za hapšenje. To znači da ne postoji zakonski osnov za lišenje slobode lica koje se sumnjiči za ovo krivično delo“, istakao je Stefanović.

Kasnila informacija o prelasku granice

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavijestilo je Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u noći sa ponedjeljka na utorak kako se Sanjin Sefić sumnjiči da je u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu usmrtio dvije osobe, potvrđeno je Al Jazeeri iz Granične policije.

„Informacija je proslijeđena svim organizacionim jedinicama GPBiH. Granična policija BiH je 11.10. 2016. oko 9:30 sati, nakon provjera u bazama podataka, usmeno informirala MUP Kantona Sarajevo da je S.S. 11.10.2016. u 6.36 sati izašao iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac“, navodi se u saopćenju.

Iz Granične policije BiH kažu kako su na usmeni zahtjev nadležnih iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, dostavili ovu informaciju nadležnom organu u 13:30 sati.

„Na pismeni zahtjev MUP-a Kantona Sarajevo, informacija je u pismenoj formi dostavljena u 16:45 sati“, navodi se dalje.

Istraga o odgovornosti

Ovakve informacije navode na zaključak kako vozilo u kojem je bio Sefić uopće nije kontrolirano na graničnom prijelazu ili da mu je neki uposlenik Granične policije BiH pomogao da napusti državu.

Granična policija navodi kako je jučer pokrenula „interne i druge postupke“ kako bi se provjerilo da li su policijski službenici pomogli Sefiću.

„Protiv svih policijskih službenika, za koje bude utvrđeno da su načinili propuste u obavljanju službene dužnosti, bit će pokrenuti disciplinski i drugi postupci i bit će rigorozno sankcionirani“, ističu iz Granične policije.

Izvor: Al Jazeera i agencije