Zlatni rat na meti poslovnog polusvijeta

'O moru posljednjih godina intenzivno razmišljaju promućurniji poduzetnici', piše autor (EPA)

“More je najvažniji hrvatski resurs”, složno kokodaču političari svih fela, obično u osvit kakvih izbora. U to doba zahuktavaju se bageri, polažu kamenovi temeljci, obećavaju nove obilaznice i besplatne trajektne karte.

Važno i smrknuto slušaju se uspavljujuće klapske tirade o kamenu, kršu i lozi, potom se s idiotskim smiješkom na licu i bez imalo nelagode, zajedno s urođenicima, zapleše uz nekoliko taktova tradicionalnih plesova, a na koncu slijedi emotivni rastanak uz srčano obećanje da već za četiri godine nastupa svijetla i prosperitetna budućnost. Jer, rekli smo, more je najvažniji hrvatski resurs.

Tako izgleda predizborna kampanja diljem jadranske obale, u svim onim slikovitim mjestašcima i na svim otocima čije ćete pejzaže gledati na primamljivim turističkim prospektima, za čijim ćete ljetnim mirisima i zvucima čeznutljivo uzdisati cijelu tu dosadnu i sumornu zimu.

Reklama

Na obali se, naime, suprotno uvriježenom mišljenju, doista živi tijekom cijele godine i jednako kao što to u vrijeme ljetnih žega otkrivaju turisti tako spoznaja dolazi i do političara, prigodno, baš nekako paralelno s istjecanjem svakog izbornog ciklusa.

O moru intenzivno razmišljaju promućurniji poduzetnici, koncesije su im sredstvo, a politika izvanredna prilika i prečac do ostvarenja ambicija.

U to doba, a osobito vikendima, Dalmatincima je najbolje ne izlaziti iz kuće: već na pragu počet će vas salijetati s propagandnim lecima, a na putu u mjesto naletjet ćete na grupice entuzijasta koji su odjednom otkrili sve čari i prednosti bicikliranja, zdrave hrane i zalaganja za prava beskućnika i žrtava zlostavljanja.

Reklama

Na samoj rivi, strateški raspoređene po najvažnijim štacijama, uočit ćete ministre, zastupnike i ostale lezihljeboviće s televizije, pa čak i one koji su tumačili da je autocesta između Zagreba i Splita izgrađena “da bi se brže došlo do mora”, kako se pokušavaju utopiti u masi i ostaviti dojam da su na domaćem terenu.

Jer, kažemo, stiglo je doba ulagivanja. A upravo se Dalmacija gotovo redovito pokazuje ključnim bojištem: gradovi i gradići često lutaju s jedne na drugu stranu političkog spektra, poput antičkih komuna, a pasivni krajevi listom biraju HDZ. Osim kad se naljute – a to se dogodilo dva puta u povijesti – i tada HDZ leti s vlasti u cijeloj državi.

Jadran se odupire, ali trendovi napadaju

“More je najvažniji hrvatski resurs”, istovremeno će u kakvoj zagrebačkoj birtiji mantrati prosječan hrvatski poduzetnik. Dakle, neki okretan i društven sitni prevarant koji je zgrabio pravu priliku, pa se “umrežio” s političkim strukturama na jednoj, a kriminalnim polusvijetom na drugoj strani.

Reklama

To je u Hrvatskoj ionako uobičajen modus djelovanja: na nevelikom tržištu s golemim udjelom države prosperiraju isključivo oni koji se uspješno prikače na nacionalne resurse. U devedesetima je to značilo “pretvorbu i privatizaciju”, dok se u novije doba koristi magična riječ “koncesija”.

O moru, kažemo, posljednjih godina intenzivno razmišljaju promućurniji poduzetnici, koncesije su im sredstvo, a politika izvanredna prilika i prečac do ostvarenja ambicija. Tako su već, mic po mic, gotovo osvojili Jadran: većim dijelom Hvara gospodari zagrebački ugostiteljski lobi, na najpoznatiju “party” plažu Zrće na Pagu oko je bacio HDZ-ov “kućni zaštitar” i batina Josip Klemm, dok je u pothvate smanjenja javnih i povećanja vlastitih privatnih površina u Makarskoj potpuno na divlje krenuo Blažo Petrović, jedan od viđenijih pripadnika podzemlja.

Za “Grand Slam” preostao je još samo Zlatni rat u Bolu na Braču, simbol nacionalnog turizma i biser za kojim većina hrvatskih gostiju uzdiše 50 tjedana godišnje.

Reklama

Da se razumijemo, gospodarenje hrvatskim plažama u novije doba ionako je na prilično bijednoj razini: one koje su direktno ili zaobilazno dobile gazdu sve su češće okupirane raznim beach-barovima, lounge-kretenarijama ili naprosto rekvizitima od kojih je sve teže položiti najobičniji ručnik na tlo, kao u dobrim starim vremenima.

Mediji histeriziraju, Bračani traže svoje blago natrag, oporba prigodno zabija voleje. I ništa ne bi bilo neobično i neuobičajeno da se cijeli proces ne događa mjesec dana prije izbora.

Manje atraktivne plaže sve su češće i sve očitije zaostajale, prepuštene sve nepodnošljivijem komunalnom kaosu i slaboj brizi lokalnih vlasti. No, jedna pravilnost ipak se zadržala – to da se, naime, hrvatska obala uspjela oduprijeti svjetskim trendovima privatizacije, podizanja ograda i “ekskluzivnih” pečata.

Reklama

Gotovo da ne postoji djeličak Jadrana na koji običan smrtnik ne može pristupiti, gotovo da nema komadića plaže da još uvijek nema epitet javnoga. Jadran se odupire, ali trendovi napadaju, a ne pomaže ni podatak da nacionalnom zlatnom kokom ne upravljaju same općine i gradove nego županije, čudnovati hrvatski hibrid čija se funkcija može usporediti s protočnim bojlerom za državnu lovu. I, eto, s kokom nesilicom za unosne koncesije.

I tako je ovog tjedna na red došao brački Zlatni rat.

Dobro su se osilili

Na njega je oko bacila grupica “poduzetnika” doslovno iz kafića, ali onog zagrebačkog kafića u kojemu se okuplja poslovni polusvijet blizak vladajućem HDZ-u, ali i milje koji čine stalni gosti crnih kronika.

Reklama

Pokucali su na vrata HDZ-ovom splitsko-dalmatinskom županu Zlatku Ževrnji, a ovaj je proveo nekakvu lakrdiju od javnog natječaja, izbacio povoljnije ponuđače i pred kamerama u dvorani i prosvjednicima ispred nje pokušao braniti namjeru predavanja prirodnog čuda tvrtki koja – u skladu s hrvatskom poslovnom praksom – dosad nije imala ni prihoda ni zaposlenih. Čudo neviđeno!

Nastao je džumbus u koji se morao umiješati premijer Andrej Plenković, koji je teatralno naredio neku vrstu istrage, što je posebno zgodan detalj. To, naime, da HDZ-ov premijer nalaže HDZ-ovom ministru da istražuje HDZ-ovog župana koji je pogodovao tvrtki bliskoj HDZ-u.

Mediji histeriziraju, Bračani traže svoje blago natrag, oporba prigodno zabija voleje. I ništa ne bi bilo neobično i neuobičajeno da se cijeli proces ne događa mjesec dana prije izbora, dakle, u doba kad se političare promatra pod povećalom i kad oni oprezno vode računa da im iz usta izlaze isključivo latice.

To što su se u Splitu baš sada oni odlučili vidljivo pogodovati (sumnjivom) privatnom kapitalu i narugati željama običnih ljudi s terena može značiti samo jedno.

Dobro su se osilili. Valjda računaju da se ovce može šišati zauvijek.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera