‘Selfie’ za prijatelja Krstičevića

Gotovina je odbio i Franju Tuđmana kad mu je u postratnom periodu nudio visoke vojne funkcije i važne položaje u državnoj administraciji (Dino Stanin / Pixsell)
Gotovina je odbio i Franju Tuđmana kad mu je u postratnom periodu nudio visoke vojne funkcije i važne položaje u državnoj administraciji (Dino Stanin / Pixsell)

Piše: Damir Petranović

Je li napravio salto mortale, jesu li se okolnosti dramatično promijenile ili smo svi skupa obmanuti jednom predimenzioniranom i dosta nakićenom informacijom – tek će, po onoj ofucanoj frazi, ‘pokazati vrijeme’.

Znamo tek da se umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina od ovog tjedna na mala vrata ipak aktivirao u politici.

Točno četiri godine i dva dana nakon oslobađajuće presude u Haagu i spektakularnog, emotivnog dočeka koji je na nekoliko dana doista ujedinio naciju – a zatim i njegovog čuvenog poziva o ‘okretanju prema budućnosti’ koji je izazvao kaos i razočaranje na ekstremnoj desnici, ali i potpuno iznenađenje i nesnalaženje na suprotnom polu – eto nepolitičkog generala u ulozi posebnog savjetnika za nacionalnu sigurnost friškom potpredsjedniku vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću.

A još se nije pošteno ohladila ni ona njegova da ‘politika nije njegov put’, izrečena u euforično doba kada je na tanjuru mogao pokupiti kompletnu Hrvatsku.

Ruku na srce, ovakav razvoj događaja mogao se predvidjeti još otkako je početkom ove godine u HDZ-u nastupilo veliko pospremanje, pa je u kontejner šutnut bivši šef Tomislav Karamarko zajedno sa svojom radikalnom retorikom, prebrojavanjem i ideološkim nabrijavanjem.

Još otkako je postalo jasno da je ta stranka ponovno ušla u svoju umivenu fazu, u kojoj diplomatski rječnik i politička korektnost zamjenjuju huškačku retoriku i ulične metode, te kad je sam Damir Krstičević napokon prosperirao nakon višekratnih izdaja i kadrovskih preskakanja u HDZ-u, eto njegovog političkog druga u pomoć.

Moglo se, kažemo, predvidjeti: Ante Gotovina jednostavno je desniji od ljevice i ljeviji od HDZ-a u njegovoj crnoj fazi, pa je logično da se pronašao u novoj paradigmi ‘zajedništva’, ‘odmicanja od ekstrema’ i ‘gledanja u budućnost’.

Da nam je prije četiri, osam ili dvanaest godina netko kazao da će ovaj general – u politici žrtvovan, u medijima proglašen ekstremom i babarogom – jednog dana biti simbol pravocrtnog nacionalnog kretanja u smirenu i umjerenu budućnost, rekli bismo da je skrenuo s uma.

Služio kao hodajuća maskota

A opet, posljednje četiri godine valjda su bile dovoljne za shvatiti da se čovjek ipak uspio izdići iznad dnevnopolitičkog mulja.

Cijeli jedan olimpijski ciklus Ante Gotovina strpljivo je radio na relaksaciji hrvatskog društva i paralelnom oslikavanju svog lika, za kojeg će njegovi suborci i dobri poznavatelji ratnih prilika tvrditi da je jedini autentičan: od samog starta drugog dijela svog života on je apelirao na zaključivanje prošlosti, slao je vrlo pomirljive poruke srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a pored svega još i služio gotovo kao hodajuća maskota apsolutno svim političkim opcijama.

Nema, političara koji se u predizborno doba nije pohvalio fotografijom ili ispijenom kavom s ovom nacionalnom ikonom, nema stranke koja nije skrivečki u medije plasirala spekulacije da je sa sunčane zadarske rive baš njoj stigla podrška preplanulog i nasmijanog generala, nema tog državnika ili probisvijeta koji na trenutak nije ugrabio djeličak Gotovinine slave.

Skoro pa je bilo praktičnije izraditi njegov kartonski lik i iznajmljivati ga za potrebe političke promidžbe i izborne kampanje.

A on je strpljivo tolerirao sve te milanoviće, karamarke i josipoviće oko njega; bilo je to, kažemo, doba u kojoj je Hrvatsku mogao dobiti na dlanu i u kojemu se ozbiljno raspravljalo o ideji da ga se kandidira čak i za predsjednika države.

Gotovina na koncu nije uzeo ništa, izuzev nekakvih tunogojilišta na Jadranu, od kojih je mic po mic izgradio ozbiljan biznis.

Gotovina odbio i Franju Tuđmana

Ali kad je ratni kolega i još jedna, ali poslovno znatno promućurnija legenda rata konačno zasjela u fotelju ministra obrane, nije bilo druge nego dati mu ruke.

Bez obzira na tresak koji se prolomilo kada je objavljeno da će Ante Gotovina savjetovati Damira Krstičevića, realno je očekivati da će se i ovdje raditi tek o paradnoj funkciji, jednom od bezbrojnih ‘selfija’ koje je general udijelio vlastitom prijatelju i tako mu dao prednost pred kilometarskom kolonom prosaca ispred lokalnog kafića.

Gotovina je, uostalom, odbio i Franju Tuđmana kad mu je u postratnom periodu nudio visoke vojne funkcije i važne položaje u državnoj administraciji – a rahmetli hrvatski predsjednik je, vjerujte na riječ, onaj čijim je željama bilo teško reći ne…

U cijelu jednadžbu u jednom trenutku ipak treba uključiti Srbiju, čiji je premijer Aleksandar Vučić umjereno ali vidljivo nervozno reagirao na dodjelu nevažne savjetničke titule umirovljenom hrvatskom generalu, dvosmisleno kazavši da ‘zna kakva se poruka time šalje’.

Zbilja, kakva?

Ante Gotovina je svoj ‘stres test’ u Haagu izdržao i položio ga, a pitanje je kako bi na istome prošli jahači apokalipse oko Vukovara ili Sarajeva, oni kojima ni udobnost najviših državnih položaja još uvijek nije pomogla da barem djelomično operu svoju savjest i javni imidž.

I svi već godinama znamo ‘kakva se poruka time šalje’, samo što o njoj pristojno šutimo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Hrvatski general je sudskim putem tražio da Sjedinjene Američke Države skinu njegovo ime sa liste ‘posebno označenih osoba’.

08 Jan 2014
Više iz rubrike Piše
POPULARNO