Abu Ubaida: Izrael je zaglavio u Gazi

Glasnogovornik Al-Qassama je naglasio da je okupacijska vojska za 200 dana postigla samo prolijevanje krvi i činjenje strašnih pokolja.

Abu Ubaida je pohvalio postojanost i otpor palestinskog naroda u Gazi, koji je zaprepastio i neprijatelja i prijatelja

Abu Ubaida, glasnogovornik Brigada Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa, rekao je: „Dvije stotine dana nakon napada Potop Al-Aksa zločinački neprijatelj još pokušava sastaviti neki svoj imidž, ali neće požnjeti ništa osim sramote i poraza.“

Abu Ubaida je u ekskluzivnom obraćanju koje je emitovala Al Jazeera dodao da će „neprijatelj požnjeti samo sramotu, kroz poraz njegove vojske i njen veliki neuspjeh pred snagom otpora ili kroz sliku o sebi – prljavu, brutalnu i uništenu pred cijelim svijetom koji je upoznao groznu istinu o okupaciji koju nikada prije nije poznavao“.

Glasnogovornik Al-Qassama je dalje rekao: „Barvarska vojska je još zaglavljena u Gazi bez cilja, bez horizonta, bez pobjede o kojoj je maštala i bez uspjeha u oslobađanju njenih zarobljenika. Ona koristi svoj neuspjeh na terenu kako bi se osvetila, čineći još više nasumičnih zvjerstava, što nikada nije donijelo ni dana pobjede nijednom osvajaču“.

Reklama

„Ova sadistička vojska i njeno propalo vodstvo neće biti sretniji od ubojitih osvajača kroz historiju. Umjesto toga, oni će se suočiti s još većim bijesom, osvetničkim duhom i spremnošću da budu uništeni u Palestini i oko nje, pa čak i širom svijeta“, rekao je.

Naglasio je da će otpor ostati čvrst u Gazi poput planina Palestine te da će se njegovi udari na neprijatelja nastaviti i poprimiti nove oblike, različite i proporcionalne taktike sve dok traje agresija te je dodao: „Svijet je svjedočio snazi naših boraca i njihovih bolnih udara, ne samo tokom prodora neprijatelja, nego i tokom njegovog povlačenja kao i prije povlačenja.“

Laži Netanyahuove vlade

Kada je riječ o povezivanju „pobjede u ratu“ s invazijom na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze, Abu Ubaida je rekao da je to jedna od „neprestanih laži neprijateljske vlade u pokušaju da zavara svijet pričom da je uklonila većinu brigada u Pojasu Gaze i da su ostale samo brigade u Rafahu, kako bi pobjegla od stvarnosti velikog neuspjeha i nesposobnosti u postizanju svojih ciljeva u svom zločinačkom ratu“.

Reklama

Naglasio je da je okupacijska vojska za 200 dana postigla samo prolijevanje krvi i činjenje strašnih pokolja, što može postići svaka kukavica koja posjeduje avione i smrtonosne bombe.

Abu Ubaida je pohvalio postojanost i otpor palestinskog naroda u Gazi, koji je zaprepastio i neprijatelja i prijatelja, uprkos nacističkom genocidu i holokaustu, ističući da otpor ni pod kojim okolnostima neće odustati od borbe za osnovna ljudska prava strpljivog palestinskog naroda, od kojih je najvažnije prestanak agresije, povlačenje neprijatelja, povratak raseljenih, obnova uništenog i ukidanje opsade.

Rekao je da nepopustljivost okupacije u navedenim stavkama potvrđuje da njen rat nije ništa drugo do genocidni rat te je dodao: „Postalo je jasno da neprijateljska vlada odugovlači sa postizanjem sporazuma o razmjeni i pokušava opstruirati napore posrednika da se postigne prekid vatre u pokušaju da dobije više vremena“.

Reklama

Abu Ubaida je podsjetio da su dva zarobljenika Hadar Goldin i Oron Shaul u zarobljeništvu otpora već deset godina, pa se obratio izraelskoj javnosti pitanjem: „Gdje je izraelski zarobljenik etiopskog porijekla Avraham Mengistu? Gdje je Hisham al-Sayed? Oni su zaboravljeni jer nisu od interesa za Netanyahua, njegovu suprugu i njegovu ekstremističku vladu“. Nastavio je: „Ono što se desilo s Ronom Aradom najvjerovatnije će se ponoviti s vašom djecom u Gazi“.

U tom kontekstu je dodao: „Porodice zarobljenika će shvatiti, ali možda prekasno, da je njihova fašistička vlast počinila katastrofu i tragediju koja će još dugo potrajati i zbog koje će patiti kao porodice nakon što Benjamin Netanyahu završi svoje političke manevre i jadne igre.“

Kritičan trenutak

Nastavio je: „Lopta je u polju svakoga od neprijateljske javnosti ko je zabrinut, ali u kritičnom i opasnom trenutku. Pokazali smo vam kroz našu historiju da smo vjerodostojniji i jasniji od vaše vlade.“

Reklama

Abu Ubaida je istakao da je jedan od najvažnijih efekata Potopa Al-Aksa „mobilizacija nacije, ujedinjenje njenih borbenih polja i okupljanje njenih frontova oko jednog cilja, a to je Palestina i Al-Aksa, nakon što je neprijatelj pokušao izolirati palestinsko pitanje i monopolizirati Jerusalem i Al-Aksu kako bi riješio sukob i judaizirao jedno od najsvetijih mjesta za muslimane.“

Glasnogovornik Al-Qassama je dodao: „Cijenimo svaki trud vojske i naroda da se priključe Potopu Al-Aksa, a posebno frontova u Libanu, Jemenu i Iraku i njihove ponosne žrtve. Pozivamo cijelu našu naciju da pojača otpor u svim njegovim oblicima i na svim poljima.“

Naglasio je da histerična reakcija na otpor s različitih frontova pokazuje značaj tog otpora, koji se po obimu i oblicima prvi put u historiji palestinskog pitanja javlja na različitim frontovima.

Abu Ubaida je rekao da prvi i najvažniji front jeste front okupirane Zapadne obale, “koji je najbliži neprijatelju” i na kojem sve promjene imaju dubok utjecaj na sve aspekte sukoba.

Ovo Abu Ubaidino pojavljivanje bilo je 200 dana nakon početka rata u Pojasu Gaze, nakon njegovog posljednjeg obraćanja prije gotovo 45 dana, 8. marta, kada je potvrdio da nema sporazuma o razmjeni zarobljenika bez prekida vatre i da su životi zarobljenika u Gazi ugroženi zbog gladi.

Izvor: Al Jazeera