Vojni stručnjaci: Širenje sukoba na Zapadnoj obali

Al Jazeera je u nedjelju objavila videosnimak složene zasjede koja je postavljena u selu Nabi Ilyas u blizini grada Qalqilyje na Zapadnoj obali, kako su to navele Brigade Al-Qassam.

Pukovnik Al-Falahi je pojasnio detalje operacije, rekavši da su zasjedu činile četiri grupe

Dva vojna stručnjaka složila su se u analizi za Al Jazeeru da je zasjeda koju su napravile Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, u Qalqilyi na Zapadnoj obali kvalitetno izvedena operacija i udarac za izraelsku vojsku i njene sigurnosne i obavještajne službe.

Al Jazeera je u nedjelju objavila videosnimak složene zasjede koja je postavljena u selu Nabi Ilyas u blizini grada Qalqilyje na Zapadnoj obali, kako su to navele Brigade Al-Qassam.

Vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim al-Falahi, opisao je ovu zasjedu kao kvalitetno izvedenu operaciju palestinskog otpora i nije isključio mogućnost da će doći do povećanja broja takvih operacija na Zapadnoj obali i drugim dijelovima okupiranih teritorija u narednom periodu.

Govoreći o toj zasjedi, Al-Falahi je rekao da planiranje jedne ovakve operacije zahtijeva vrlo precizne obavještajne informacije o mjestu koje je ciljano. Naglasio je da proces planiranja zahtijeva vrijeme za posmatranje, praćenje, prikupljanje i analizu informacija, a zatim dolazi do faze izrade potrebnog plana za izvođenje operacije.

Pukovnik Al-Falahi je pojasnio detalje operacije, rekavši da su zasjedu činile četiri grupe. Prvo su djelovale isturene snage koje su otvorile vatru na izraelski vojni položaj. Tada počinju pristizati izraelski vojnici prisutni na tom području kako bi odgovorili. Stigle su prva, druga i treća grupa izraelskih vojnika, a zatim i četvrta zajedno s ekipama hitne pomoći, s ciljem da osiguraju to područje.

Najsloženija operacija

Stručnjak za strateška i vojna pitanja, penzionisani general-major Wasif Uraiqat, opisao je zasjedu Brigada Al-Qassam kao jednu od najzahtjevnijih složenih operacija, pogotovo jer se odvijala u izraelskoj sigurnosnoj zoni, na području Nabi Ilyas.

Uraiqat je rekao da je otpor bio svjestan broja izraelskih sigurnosnih i obavještajnih službi na tom području i na osnovu toga je planirao i pripremao operaciju.

U telefonskom razgovoru za Al Jazeeru, umirovljeni general-major je izjavio da je operacija ostvarila višestruk uspjeh. Bio je to udarac za izraelsku vojsku i sigurnosno-obavještajne službe i njihov prestiž. Također, napad je bio i poruka doseljenicima koji blokiraju puteve, napadaju Palestince i pokušavaju ometati njihovo kretanje, ali i poruka unutrašnjem frontu u Izraelu, njegovom vodstvu i obavještajnim službama.

Vojni stručnjak Al-Falahi smatra da Izrael sakriva informacije o operacijama koje se vode na područjima Zapadne obale tokom proteklog perioda. O tome govori i činjenica da je izraelska vojska bila prisiljena povući jedinice iz Pojasa Gaze i preusmjeriti ih na Zapadnu obalu, kao što je slučaj s jedinicom Duvdevan. Ta jedinica je prebačena na dijelove Zapadne obale u nadi da će tamo staviti situaciju pod kontrolu.

Prenošenje sukoba

S druge strane, vojni stručnjak Al-Falahi nije isključio mogućnost da će se sukob između frakcija palestinskog otpora u Pojasu Gaze s izraelskom vojskom prenijeti i na druga područja okupiranih teritorija. Naglašava da su na raspolaganju brojne mogućnosti i kapaciteti koji bi se mogli iskoristiti ako frakcije otpora budu željele povećati gerilsko djelovanje u narednom periodu.

Iako su područja na Zapadnoj obali pod kontrolom Palestinske uprave, gdje se nalaze i sigurnosne snage koje sprečavaju takve akcije, Al-Falahi smatra da zločini koje je Izrael počinio u Gazi nad civilima i okupatorsko poništavanje sporazuma s Palestinskom upravom prisiljavaju frakcije da provode ovakve operacije na područjima Zapadne obale.

Pokret Hamas ranije je pozvao na opći štrajk na Zapadnoj obali kao odgovor na masakr u Tulkaremu, kako je to opisao, nakon što je ubijeno 14 Palestinaca u vojnoj operaciji izraelskih snaga u izbjegličkom kampu Nour Shams u tom gradu na sjeveru Zapadne obale, koja je trajala gotovo tri dana.

Izvor: Al Jazeera