Vojni stručnjak: Operacija Al-Zanna odvijala se na četiri nivoa i visokom preciznošću

Pukovnik Al-Falahi potvrđuje da je operacija „Zasjeda pravednika“ pažljivo isplanirana za razliku od pojedinačnih operacija palestinskog otpora u Gazi.

Tokom svoje vojne analize na Al Jazeeri Al-Falahi je rekao da se operacija odvijala na četiri nivoa (Al Jazeera)

Vojni i strateški stručnjak pukovnik Hatem Karim al-Falahi predstavio je vojnu interpretaciju operacije „Zasjeda pravednika“, koju su izvele Brigade Izz al-Din al-Qassam protiv izraelskih okupacijskih snaga u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze. U zasjedi koja se dogodila u oblasti Al-Zanna na istoku Khan Yunisa izraelski vojnici i tenkovi gađani su s nulte udaljenosti.

Tokom svoje vojne analize na Al Jazeeri, Al-Falahi je rekao da se operacija odvijala na četiri nivoa.

Prvi je obavještajni, frakcije otpora su dokazale da imaju nadzor, kontrolu i sposobnost da precizno prikupljaju informacije, nakon tvrdnje okupacijskih snaga da je oblast Al-Zinna sigurna i da tamo nema boraca otpora.

Drugi nivo se odnosi na spremnost i pripremu koja je dobro obavljena.

Treći nivo, odnosno, planiranje je, također, urađen precizno na osnovu obavještajnih podataka i terenskog izviđanja.

Četvrti nivo je implementacija, za koju je potrebna izuzetna preciznost. Rekao je da kamera nije snimila sve što se dogodilo u području koje nije bilo u potpunosti kontrolisano, bio je prisutan zračni nadzor i dronovi okupacije.

‘Zasjeda pravednika’

Pukovnik Al-Falahi potvrđuje da je operacija „Zasjeda pravednika“, koja se dogodila u subotu 27. dana ramazana, pažljivo isplanirana za razliku od pojedinačnih operacija palestinskog otpora u Gazi, poput gađanja snajperom, te je rekao da su vođe grupa učestvovale u izradi plana kako bi svaki znao svoje zadatke i zadatke svoje grupe.

Objašnjavajući detalje onoga što se dogodilo, vojni stručnjak je potvrdio da su izraelski vojnici pali u prvom udaru pred grupom za ubijanje, pokušali su da pobjegnu na mjesta koja bi mogla biti sigurna, ali su ušli u miniranu kuću i dignuti u zrak.

Okupacijska vojska je vojnike koji su pali vukla po zemlji, što se kosi sa svim vojnim normama i tradicijama evakuacije ranjenika.

O bombardovanju grupa okupatorskih snaga u osovini Netzarim, rekao je da će ta osovina biti podložna napadima u ovom i narednom periodu.

Brigade Al-Qassam ranije su saopćile da su bombardovale komandni štab i grupu inženjera u osovini Netzarim sa 11 minobacačkih granata.

Izvor: Al Jazeera