UN pristao na zahtjev Ankare da zvanično koristi naziv ‘Turkiye’

Ujedinjeni narodi su promijenili ime Republike Turske u Svjetskoj organizaciji iz ‘Turkey’ na engleskom jeziku u ‘Turkiye’, kako je zatraženo iz Ankare.

Ankara je obavijestila i institucije Evropske unije o korištenju naziva 'Turkiye' za tu zemlju na stranim jezicima (AP)

Ujedinjeni narodi promijenili su ime Republike Turske u toj organizaciji iz “Turkey” na engleskom jeziku u “Turkiye”, nakon što je Ankara podnijela zahtjev za promjenu.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da je u UN stiglo pismo turskog šefa diplomatije Mevluta Cavusoglua adresirano na ime generalnog sekretara Antonia Guterresa, u kojem se traži da se od sada koristi ime “Turkiye”.

Glasnogovornik je dodao da je promjena imena zemlje stupila na snagu onog momenta kada su primili pismo.

Reklama

Cavusoglu je najavio u utorak da je pismo zvanično predato UN-u i drugim međunarodnim ogranizacijama.

“Zajedno s našim Direktoratom za komunikacije, uspješno smo pripremili dobru podlogu za ovo. Omogućili smo UN-u i drugim međunarodnim organizacijama, državama, da vide ovu promjenu korištenja imena ‘Turkiye'”, rekao je Cavusoglu za Anadoliju.

Također, Ankara je obavijestila institucije Evropske unije o korištenju naziva “Turkiye” za tu zemlju na stranim jezicima.

Reklama

‘Krovni brend za našu zemlju’

Pisma su poslana relevantnim institucijama EU-a – Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

U noti je navedeno da će se od sada naziv “Turkiye” službeno koristiti na stranim jezicima, a ne “Turkey”, kao što je slučaj bio ranije.

Turska je u decembru počela raditi na promjeni međunarodno priznatog zvaničnog imena “Turkey” na engelskom jeziku u “Turkiye”, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio memorandum i zatražio od javnosti da koriste ime “Turkiye” kako bi opisali zemlju na svakom jeziku.

“Turkiye je prihvaćeno ime kao krovni brend za našu zemlju na nacionalnim i međunarodnim događajima. Turkiye je najbolja reprezentacija i ekspresija kulture, civilizacije i vrijednosti turskog naroda”, rekao je tada Erdogan.

Također je savjetovao kompanije da koriste frazu “napravljeno u Turkiye” za robu koju izvoze te je dao instrukciju državnim agencijama da koriste naziv “Turkiye” u svojim dopisima.

Izvor: Agencije