Problem javnih emitera u BiH kulminirao gašenjem signala Federalne RTV

Rukovodstvo (državne) Radio-televizije Bosne i Hercegovine je provelo u stvarnost upozorenje da će prekinuti produkciju i emitiranje programa (entitetske) RTV Federacije BiH zbog dugovanja.

Dugovanja entitetskog javnog emitera, prema riječima generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, od decembra 2023. godine do danas, iznose gotovo 600.000 eura (Armin Durgut / Pixsell)

Problem javnih emitera u Bosni i Hercegovini u srijedu ujutro dobio je novu dimenziju. Gledaoci Jutarnjeg programa entitetske Federalne televizije (FTV) umjesto uobičajenog, redovnog programa dočekala je testna slika.

Rukovodstvo državne Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) je provelo u stvarnost svoje prethodno upozorenje da će prekinuti produkciju i emitiranje programa RTV Federacije BiH zbog dugovanja, što je dovelo do prekida programa Federalne televizije.

Ta odluka o prekidu usluga se privremeno neće primjenjivati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, kao i na uslugu preuzimanja pošte za RTV Federaciju BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena, navode iz BHRT-a, zbog dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT-u za usluge koje sežu od decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine. Ta dugovanja, prema riječima generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, od decembra 2023. godine do danas, iznose 1,2 miliona konvertibilnih maraka, odnosno gotovo 600.000 eura.

Karamehmedović navodi kako je u tom periodu federalni entitetski emiter svojim zaposlenicima redovno izmirivao sve obaveze, dok državni emiter to nije bio u stanju. Radnicima BHRT-a duguju dva topla obroka, te je jedan period bio problem i s uplatama za zdravstveno osiguranje, dok istovremeno njihovi povjerioci dolaze tražeći naplate, što ih je primoralo na korak bez presedana.

„Nismo imali više nikakvog izbora, dovedeni smo pred zid, uposlenici BHRT-a dovedeni na ivicu propasti, a mjesecima nismo dobili marku“, poručio je čelnik tog javnog emitera.

Šabić: Ovo je brutalni prelazak granice

Iz Federalne radio-televizije su se oglasili povodom odluke rukovodstva BHRT-a, kazavši da njihovoj medijskoj kući prijeti mrak na ekranu, ustvrdivši da su taoci politike, žrtve laži, lobija i perfidnih ucjena BHRT-a.

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH je pozvao „svog starijeg brata“ na razum i saradnju, naglasivši da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informiranje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federacije BiH.

Gledaoce Federalne televizije dočekala je testna slika (Al Jazeera)

Generalni direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić smatra da „pravosuđe mora proraditi, jer je test za pravosuđe i pravosudne institucije“. Prema njegovim riječima, ovo je „specifičan moment za društvo koje želi da bude dio evropske porodice“.

„Za demokratiju, društvo, ovo je za slobodni svijet, ovo je brutalni prelazak granice. Ovo se dešava samo u zatucanim i primitivnim društvima. Ili u društvima koja su u ratnom ili vanrednom okruženju. Ova situacija, iako je na mikro nivou, usporediva je s onim što Benjamin Ntanyahu čini sa medijima u Palestini, Gazi i Izraelu, pa i isto kao ono što je učinjeno Al Jazeeri, koja je doživjela gašenje i onemogućavanje rada“, smatra Šabić.

„Ovo je odnos društva. Govori nam na kojem civilizacijskom nivou se nalazimo. Federalnu televiziju je ugasila hunta. I sada ćemo vidjeti šta će uraditi i pravosudni organi i aktuelna vlast.

Radnici su došli na posao, kao i gosti, ali im je onemogućeno da rade, nisu nas pustili da parkiramo na parking, a pitanje je hoće li nam dopustiti da uđemo u zgradu naredni put“, zaključio je Šabić.

Mrak na ekranu

Karamehmedović, prije svega, za nastalu krizu krivi uređenje u državi, kazavši da su oni godinama talac kompletnog javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini.

U gostovanju u Jutarnjem programu BHRT-a, on je kazao da je ta kuća dobila zadaću od 2005. da daje usluge koje bi korporacija, koja nikad nije osnovana, trebala davati.

Prema njegovim riječima, te su usluge davane na osnovu cjenovnika koji je u principu bio humanitarnog karaktera, odnosno “cjenovnik usluga je bio ispod svakog nivoa. Radi mira u kući, ispunjavali smo svoje obaveze sve ove godine i dane – sve do danas“.

Kako je federalni emiter obustavio isplaćivati svoje obaveze od decembra prošle godine, rukovodstvo BHRT-a je bilo prisiljeno da obustavi pružanje usluga.

Kako je rekao, cijela priča je počela 2017. godine kada je RTRS, emiter bh. entiteta Republike Srpske, izašao iz javnog sistema, te su počeli naplaćivati taksu na nivou RS-a i nisu uplaćivali svoj dio, čime se stvorio dug veći od 80 miliona maraka, odnosno gotovo 40 miliona eura.

Čelništvo BHRT-a je pokrenulo pravne procese, svaka marka je utužena, a proces je došao do Ustavnog suda, međutim ta kuća sve ove godine, kako kaže, radi bez tog dijela takse koji je trebao platiti RTRS-, što su osjetili radnici državnog emitera.

„Sad se spin provlači da se ne radi ništa s RTRS-om, jer su dužni više od FTV-a, ali oni su odvojeni sistem, svaku marku smo utužili i sudski procesi su u toku“, kazao je Karamehmedović.

‘U ponudi bile razne opcije, ali je ostao status quo

Kada je o FTV-u riječ, oni navode da su 20 godina redovno ispunjavali svoje obaveze do decembra 2023, kada je došlo do prekida naplate i raspodjele radio-televizijske takse, zbog čega nisu u mogućnosti izmirivati svoje obaveze prema državnom emiteru. Kako navode, svoj „dio“ namjeravaju izmirivati čim se uspostavi raspodjela RTV takse utemeljena na zakonskim osnovama.

„Podsjećamo da smo po ovom osnovu za više od 200 prethodnih mjeseci BHRT-u uredno uplatili više od 100 miliona konvertibilnih maraka (50 miliona eura). Upravi BHRT-a je dobro poznato da ove obveze ne ispunjavamo uredno u samo posljednja četiri mjeseca kada smo ostali bez RTV takse kao osnovnog prihoda, a za prekid Ugovora o RTV taksi 31.12.2023. svojim nepotpisivanjem odgovornost snosi BHRT. Znači, plaćali smo sve usluge više od dvadeset godina i sada, jer nismo platili posljednja četiri mjeseca iz opravdanih navedenih razloga, BHRT je odlučio ugasiti program RTV Federacije BiH“, poručeno je iz FTV-a.

(Armin Durgut / Pixsell)

S druge strane, Karamehmedović navodi da niko ne pita BHRT kako funkcioniraju niti kako plaćaju svoje radnike.

„Niko sretniji od nas ne bi bio da izađemo iz ove situacije i da ne budemo njen talac.“

Karamehmedović još navodi da su FTV-u nudili razne opcije, ali da je čelništvo entitetske TV kuće za status quo.

„Ovo će se morati brzo riješiti jer više ne možemo da radimo za džaba i trpimo taj dug od 1,2 miliona maraka. Vrlo vjerovatno je da ćemo i mi biti u opasnosti da zaustavimo program”, kazao je Karamehmedović.

Sindikat: I radnici imaju pravo na rad i život

I čelništvo Federalne televizije je željno da se nađe rješenje, ustvrdivši da „uskraćivanjem realizacije političkih emisija FTV-a uskraćuje se mogućnost građanima Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine da se upoznaju sa stavovima, idejama i planovima protagonista na domaćoj političkoj sceni te na taj način BHRT izravno krši ustavno pravo na informiranje“.

Istovremeno, njihovim radnicima se onemogućava ustavno pravo na rad, čime se ujedno prouzrokuje prema RTV-u Federacije BiH i velika materijalna šteta.

Slično raspoloženje vlada i među radnicima te kuće, gdje je Samostalni sindikat zaposlenika RTV FBiH pozvao na proteste i reakciju javnosti.

„I mi radnici RTV Federacije BiH imamo pravo na rad i život“, poručili su.

Divković: Potez BHRT je potez očajnika, jer su oni očajni

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH Novinari, smatra da je sve što se dogodilo „posljedica nerješavanja problema koji traju više od deset godina“. I sam je radio na BHRT-u, pa se sjeća situacija da „radnici tri mjeseca nisu imali platu, da nisu imali gorivo, pa su parkirali automobil i nisu radili tih dana“.

„Ovo je samo eskalacija problema koji niko od nadležnih nije htio da rješava više od deset godina. Od samog formiranja javnog radio-televizijskog sistema BiH igrane su različite zakulisne igre. Jedna od njih je da nije formirana takozvana Korporacija, kao četvrti element javnog RTV servisa, gdje su trebali da budu kamermani, vozači, tehničari… a redakcije bi bile posebno.

Umjesto da se formira korporacija, svi ljudi koji su trebali biti u korporaciji, oni su danas na platnom spisku BHRT-a i zato svi prigovaraju BHRT-u, da imaju višak zaposlenih. Oni nemaju višak zaposlenih, nego su im doveli te ljude koji negdje moraju biti“, objašnjava Divković.

„Na taj problem se nakalemio problem dobrog dijela ucjena, kad je njima odgovaralo, dijela poslovodstva Federalne televizije.

Oni su bili u situaciji da su prikupljali pretplatu, pa je bilo manipulacija danas ćemo prebaciti, sutra nećemo. Onda je bilo svakakvih političkih, ali i klasičnih mafijaških poteza.

Ne možete reći: neću da primjenjujem zakon. A kod nas se to događa. U RTRS-u jednostavno neće da vrate dio pripadajućih taksi. Jedno vrijeme je to radila i FTV“, ispričao je Divković.

Odgovor moraju dati vlasti

Smatra i da je „BHRT bio u situaciji neželjenog djeteta, gdje svi kažu: ti si dobar, hajd’ se nekako snađi“.

„Problem je prvo trebao da riješi Parlament BiH, a onda da se rješavaju takozvani svakodnevni, operativni problemi između poslovodstava FTV-a i BHRT-a. Mislim da je poslovodstvu FTV-a davno istekao mandat. I upravnom odboru i direktoru. Ponašanje po principu ucjena ne ide nikom u prilog“, ukazuje Divković.

Na pitanje šta dalje odgovara kako je „ovo iznuđeni problem i neće biti riješen dok se od početka sve ne riješi, jer svako svakog ucjenjuje“.

„Potez BHRT-a je potez očajnika, jer su oni očajni. Ovo se neće dobro riješiti po radnike, jer su oni uvijek prve žrtve ako se ne umiješaju nadležni, konkretno Parlament BiH, sve će otići ‘crnom vragu’.

U svemu ovome može biti pobjednik RTRS, koji je davno izašao iz sistema. Neće da primjenjuje zakon, a pravosuđe toleriše nepoštivanje zakona. Imat ćemo nešto što se u političkoj teoriji zove anarhija“, zaključuje Divković.

Izvor: Al Jazeera