Novi fizički napad na političare u Njemačkoj

Političari svih stranaka oštro su osudili nasilje prema političarima koji se angažiraju u demokratskim procesima, koje se u posljednje vrijeme osjetno pojačalo.

Franziska Giffey je u vladi bivše kancelarke Angele Merkel obavljala dužnost savezne ministrice za porodicu (EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

U Berlinu je fizički napadnuta senatorica za ekonomiju Berlina i bivša gradonačelnica Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD), što je treći po redu napad na vladine političare u samo nekoliko dana, prenosi Hina.

Giffey je nepoznati muškarac napao u utorak poslijepodne u biblioteci u Berlinu udarcem vrećicom u glavu, nakon čega je bivšoj gradonačelnici i aktuelnoj berlinskoj senatorici za ekonomiju pružena prva pomoć.

Napadač je uspio pobjeći nakon napada.

“Nakon prvobitnog šoka sada mi je dobro. Zahvaljujem se na željama za oporavak i nastavljam s poslom”, rekla je Giffey u srijedu.

“Ovakvi napadi se ne mogu ničim opravdati”, istaknula je Giffey, koja je u vladi bivše kancelarke Angele Merkel obavljala i dužnost savezne ministrice za porodicu.

Povećan broj napada

Ona je izrazila zabrinutost zbog sve brojnijih napada na demokratski izabrane političare i atmosferu nasilja.

“Mi živimo u slobodnoj zemlji u kojoj svako može izraziti svoje mišljenje, ali postoje jasne granice i one su tamo gdje počinje nasilje”, rekla je Giffey.

Proteklog vikenda u Saskoj je pretučen i teško povrijeđen kandidat SPD-a na izborima za EU parlament Matthias Ecke, koji je lijepio predizborne plakate.

Neposredno prije toga su napadnuti i politički aktivisti stranke Zeleni.

Političari svih stranaka oštro su osudili nasilje prema političarima koji se angažiraju u demokratskim procesima, koje se u posljednje vrijeme osjetno pojačalo.

Najviše se na udaru napada nalaze političari stranke Zeleni, nakon kojih slijede političari i aktivisti desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Izvor: Agencije