Međunarodne kritike na račun Izraela, Washington govori o ‘ograničenoj operaciji’ na Rafah

Savjetnik za komunikacije za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Kirby rekao je da je izraelska vojska obavijestila SAD da je napad na Rafah bio ‘ograničena operacija’.

Izraelski ministar odbrane Yoav Galant kaže da se vojna operacija u Rafahu neće zaustaviti sve dok Hamas ne bude uništen (Gil Cohen-Magen/Pool via REUTERS)
Izraelski ministar odbrane Yoav Galant kaže da se vojna operacija u Rafahu neće zaustaviti sve dok Hamas ne bude uništen (Gil Cohen-Magen/Pool via REUTERS)

Nižu se kritike zbog izraelskog napada u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, i zatvaranja kopnenog prijelaza s Egiptom, što prijeti pogoršanjem humanitarne krize, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) naglasile da Izrael provodi “ograničenu operaciju” u toj oblasti.

Iako je Hamas u ponedjeljak navečer saopćio da prihvata prijedlog sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze, izraelska vojska je u utorak ujutro proglasila kontrolu nad palestinskom stranom prijelaza Rafah, koji povezuje Pojas Gaze s Egiptom.

Jordanski kralj Abdulah II naglasio je da će izraelska kontrola palestinske strane prijelaza Rafah i njegovo zatvaranje za ulazak pomoći dovesti do pogoršanja humanitarne katastrofe u Gazi.

U saopćenju Kraljevskog dvora Jordana navodi se da je kralj Abdulah naglasio kako je “nužno spriječiti izraelsku kopnenu vojnu operaciju na Rafah u kojem se nalazi blizu 1,5 miliona stanovnika Gaze, koji su tamo izbjegli zbog izraelske agresije na Pojas”.

Martin Griffiths, zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć, rekao je da će izraelske naredbe za evakuaciju u Rafahu i kopnena operacija dovesti do većeg stradanja i raseljavanja.

Griffiths je naglasio da zatvaranje prijelaza Rafah sprečava dolazak goriva i ograničava kretanje pomoći i osoblja u Gazu i iz nje. Dodao je da su ”UN-ovi timovi i dalje prisutni u Rafahu gdje živi više od milion ljudi, uključujući 600.000 djece.”

Zamjenik britanskog ministra vanjskih poslova izjavio je da bi izraelski napad na Rafah predstavljao kršenje međunarodnog prava te da neće dovesti do uništavanja Hamasa, što je cilj koji Izrael kaže da želi postići.

Irski ministar vanjskih poslova Michael Martin opisao je izraelsku kontrolu nad prijelazom Rafah kao “potpuno neprihvatljivu”. Istakao je da bi invazija na Rafah dovela do strašnih posljedica, a govorio je i o hitnoj potrebi za trenutnim prekidom vatre.

Izraelska opravdanja

U Washingtonu je savjetnik za komunikacije za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Kirby rekao da je izraelska vojska obavijestila SAD da je napad na Rafah bio ”ograničena operacija”. Naveo je da je Izrael poduzeo ovaj korak kako bi ”spriječio Hamas da prenosi oružje u Gazu”.

Kirby je dodao: “Naši stavovi o Rafahu su isti. Više puta smo ponovili da ne podržavamo sveobuhvatnu kopnenu operaciju na Rafah, u kojem se sklonio tako veliki broj ljudi”.

Istaknuo je da je američki predsjednik Joe Biden, tokom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, izrazio “jasnu” zabrinutost zbog humanitarne krize koju bi napad na Rafah mogao izazvati.

Kirby je naglasio potrebu da granični prijelazi Rafah i Kerem Shalom ostanu otvoreni kako bi se osigurao ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Ured izraelskog premijera potvrdio je da je Ratni kabinet “donio jednoglasnu odluku da nastavi vojnu operaciju u Rafahu”, pod izgovorom “vršenja pritiska na Hamas” da oslobodi zarobljenike u Gazi te radi postizanja drugih ratnih ciljeva.

Izraelski ministar odbrane Yoav Galant rekao je: “Vojna operacija u Rafahu neće prestati sve dok Hamas ne bude uništen ili dok se ne vrate taoci”. Zaprijetio je da će izraelska vojska izvesti dublju vojnu operaciju u Rafahu ako se ne postigne dogovor o vraćanju zarobljenika, kako je to rekao.

Izvor: Al Jazeera i agencije