Američki general: Oslobađanje Krima moguće do narednog ljeta

Kažu da je rat test volje i logistike, a u oba aspekta Ukrajina je daleko superiornija, rekao je bivši komandant američke vojske u Evropi.

'Rusi moraju izgubiti rat, jer će u suprotnom pokušati ponovno ratovati za dvije ili tri godine', tvrdi Hodges (EPA)

Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Evropi vjeruje da je oslobađanje Krimskog poluotoka, koji je sada pod ruskom okupacijom, moguće do ljeta sljedeće godine.

“Kada razmotrim, vidim da je situacija u kojoj se nalaze Rusi iz sedmice u sedmicu sve gora. Kažu da je rat test volje i logistike, a u oba aspekta Ukrajina je daleko superiornija”, rekao je bivši komandant za list FAZ, prenijela je Hina.

Reklama

“Rusi moraju izgubiti rat, jer će u suprotnom pokušati ponovno ratovati za dvije ili tri godine”, rekao je.

Prema Hodgesovom mišljenju “jedina nada” ruskog vodstva je u tome da će se zapadne zemlje pokolebati kada je u pitanju njihova podrška Ukrajini.

Mladići kao topovsko meso

“Dakle, oni čine sve što mogu da bi produžili rat te šire strah i nesigurnost na zapadu. Bilo koje sredstvo će im pritom poslužiti: mladići koje sada regrutiraju kao topovsko meso, kao i napadi na infrastrukturu na zapadu”, rekao je bivši general, prenosi agencija dpa.

“Vjerujem da ćemo stoga u predstojećim sedmicama i mjesecima češće svjedočiti takvim sabotažama i napadima ili barem pokušajima.”

Izvor: Agencije