Macron: EU mora ponuditi Zapadnom Balkanu ‘iskrene’ prilike za pridruživanje

Prioriteti francuskog predsjedavanja Evropskom unijom su reforma šegenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, zelena i digitalna tranzicija, kao i Zapadni Balkan.

Ne smijemo se više udaljavati od Zapadnog Balkana, rekao je Emmanuel Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u srijedu na “snažnu i nezavisnu Evropu”, u govoru o prioritetima francuskog predsjedanja Evropskom unijom, te zatražio da se zemljama Zapadnog Balkana da jasna perspektiva pristupanja Uniji.

Macron je rekao da Evropa ne može okrenuti leđa Zapadnom Balkanu i tragičnoj prošlosti, ali i blistavoj budućnosti u srcu evropskog kontinenta.

“Oni imaju rane, koje nam pokazuju koliko mir može biti krhak i koliko naša unija može biti jaka. Zato danas želimo da razmišljamo o našim odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana, i da im damo jasnu perspektivu pristupanja Evropskoj uniji”, kazao je Macron.

Reklama

“Moramo biti politički iskreni prema Evropi, Evropi u kojoj je mjesto zemljama Zapadnog Balkana, moramo ponovo pogledati način na koji Evropa funkcionira i oblik Evrope. Zato konferenciju o budućnosti Evrope treba povezati sa konferencijom o Zapadnom Balkanu”, dodao je frncuski predsjednik.

“Oporavak, snaga, pripadnost” moto je Francuske koja 13. put predsjedava Vijećem EU-a, a posljednji put je tu dužnost imala 2008. godine.

Uspostavljanje novog sigurnosnog poretka

Prioriteti francuskog predsjedavanja su reforma šegenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, zelena i digitalna tranzicija, kao i Zapadni Balkan.

Reklama

Macron želi da Evropa uspostavi s NATO-om “novi sigurnosni poredak” s obzirom na Rusiju i pozvao na “iskren i zahtjevan dijalog” s Moskvom.

Dodao je da Francuska i Njemačka trebaju nastaviti razgovore s Ukrajinom i Rusijom u normandijskom formatu o ukrajinskoj krizi.

Macron je eurozastupnicima također rekao da EU i Velika Britanija “moraju pronaći put povjerenja” nakon Brexita.

Reklama

Demokratija, napredak i mir, obećanja na kojima počiva Evropa, dovedeni su u pitanje i potrebno je raditi na tome da ih se održi, kazao je Macron.

‘Demokratije znaju upravljati pandemijom’

“No, pokazalo se da demokratije znaju upravljati pandemijom, a rezultat je puno bolja zaštita života i ekonomije nego u autokratskim režimima”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik je kazao da je “vladavina prava dragocjena, a one zemlje koje to ne poštuju treba uvjeriti da to ponovno čine”, što se ponajprije odnosi na Mađarsku i Poljsku.

Reklama

Dodao je da je potrebno “braniti pravnu državu” i da to nije ideja koja je potekla iz Brisela, već je dio evropske historije.

Evropska unija želi biti predvodnica zelene tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena, a Macron kaže da to sad treba “provesti u djela”.

U martu će biti održan samit posvećen definiranju novog modela ekonomskog rasta za ovo desetljeće, najavio je Macron.

Izbori za novog predsjednika i Parlament

I Afrika će biti u fokusu francuskog predsjedanja, a u februaru će u Briselu biti organiziran samit država članica i institucija EU-a s Afričkom unijom.

Francuska će imati specifično predsjedništvo, jer Francuzi u aprilu biraju novog predsjednika, a u junu nocvi saziv Parlamenta.

No, Francuska je u sličnoj situaciji već bila 1995. godine.

Većina događaja u Francuskoj bit će održana u prva tri mjeseca predsjedanja, kako bi se izbjeglo njihovo korištenje u predizborne svrhe.

Izvor: Agencije