Kandidat za francuskog predsjednika Zemmour kažnjen zbog poticanja na rasnu mržnju

Zemmour je rekao da će uložiti žalbu i ostao je iza svojih riječi, poručivši da ga sud kažnjava zbog izražavanja mišljenja.

Ankete su pokazivale da Zemmour ima šanse ući s Macronom u drugi krug izbora u aprilu, ali je od tada pao na četvrtu poziciju (EPA)

Desničarski predsjednički kandidat na francuskim predsjedničkim izborima kažnjen je u ponedjeljak s 10 hiljada eura zbog poticanja rasne mržnje, nakon što je nazvao migrante ubicama, lopovima i silovateljima.

Politički komentator Zemmour natječe se s centrističkim predsjednikom Emmanuelom Macronom na izborima u aprilu. Uz Zemmoura na izbore izlazi i etabliranija krajnje desna kandidatkinja Marine Le Pen te konzervativka Valerie Pecresse.

Zemmour je kažnjen zbog izjave na televiziji CNews 2020. o maloljetnim migrantima koji su ulazili u zemlju bez roditelja, objavio je Reutes a prenijela Hina.

“Nema razloga da budu ovdje. Oni su lopovi, ubice i silovatelji. To rade i trebaju biti deportirani”, kazao je.

Pada Zemmourova popularnost

Nekoliko sedmica prošle godine ankete su pokazivale da Zemmour, koji je već bio osuđivan zbog poticanja na rasnu mržnju, ima šanse ući s Macronom u drugi krug izbora.

Od tada je pao u anketama te je četvrti iza Macrona, Le Pen i Pecresse.

Zemmour je rekao da će uložiti žalbu i ostao je iza svojih riječi, poručivši da ga sud kažnjava zbog izražavanja mišljenja.

Predstavnik CNewsa također je kažnjen zbog Zemmourovih komentara, kazali su advokati.

Izvor: Agencije