Studija: Britanski soj korona virusa ne izaziva teže forme COVID-19

Studija objavljena u medicinskom časopisu ‘Lancet’ pokazuje da britanski soj ne izaziva teže forme COVID-a 19 koje obavezno zahtijevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću.

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva (Reuters)

Veoma zarazni soj korona virusa koji je prvi put detektovan u Velikoj Britaniji, takozvana britanska varijanta, ne izaziva teže forme COVID-a 19 koje obavezno zahtijevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću, navodi se u studiji koja je objavljena u medicinskom časopisu Lancet.

Studijom je obuhvaćena grupa od 496 COVID pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa oboljelima od drugih varijanti korone, prenosi Reuters.

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva.

Reklama

Britanska varijanta korona virusa poznata kao B.1.1.7. prvi put je otkrivena krajem prošle godine u Velikoj Britaniji i ubrzo je postala najrasprostranjenija u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrđeno je u Centru za kontrolu bolesti i pevenciju SAD, navodi Reuters.

Vakcine učinkovite protiv britanskog soja

Druga studija objavljena u Lancetu, pronašla je da su vakcine vjerovatno učinkovite protiv britanske varijante budući da nije bilo očitog povećanja stope ponovne infekcije u usporedbi s nebritanskim varijantama virusa.

Prema britanskim naučnicima, britanski soj virusa je od 40 do 70 posto zarazniji od ranijih dominantnih sojeva.

Reklama

Studije su takođe potvrdile da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.

 

Izvor: Agencije