SAD optužio Rusiju za upotrebu hemijskog agensa u Ukrajini

State Department uveo je Moskvi nove sankcije koje ciljaju na oko 200 kompanija i 80 pojedinaca u trećim zemljama poput Kine, Belgije i Slovačke.

State Department optužio je Moskvu za korištenje raznih nadražujućih plinova tokom rata protiv Ukrajine (REUTERS/Inna Varenytsia/File Photo)

Američka vlada cilja na rusku proizvodnju oružja novim sankcijama, saopćilo je američko ministarstvo finansija.

Navode da je sankcijama obuhvaćeno oko 200 kompanija i 80 pojedinaca u trećim zemljama poput Kine, Belgije i Slovačke, koji navodno podržavaju Rusiju u nabavci materijala za njen oružani program.

Sankcije su usmjerene i na rusku proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, piše agencija dpa.

“Današnje akcije dodatno će poremetiti i degradirati ruske ratne napore napadajući njenu vojnu industrijsku bazu i mreže koje joj pomažu u snabdijevanju”, rekla je američka ministrica finansija Janet Yellen, prenosi Hina.

Također u srijedu, američki State Department optužio je Moskvu za korištenje raznih nadražujućih plinova tokom rata protiv Ukrajine, čime se krši Konvencija Ujedinjenih naroda o hemijskom oružju.

Navodi se da je reč o pesticidu hloropikrinu.

Sankcije osobama povezanim sa smrću Navalnog

“Upotreba ovih hemikalija nije izolovan incident i vjerovatno je motivirana željom ruskih snaga da istisnu ukrajinske sa utvrđenih položaja i ostvare taktički napredak na bojnom polju”, navodi State Department, prenijela je Beta.

Sankcionirane su i tri osobe koje su navodno povezane sa smrću Alekseja Navalnog. Kritičar Kremlja preminuo je u ruskom pritvoru u februaru.

Nije nezavisno utvrđeno je li 47-godišnjak preminuo prirodnom smrću, kako stoji u njegovoj smrtovnici, dok njegove pristalice tvrde da je ubijen.

Kao rezultat novih sankcija, sva imovina osoba pod sankcijama u SAD-u bit će zamrznuta.

Američkim državljanima ili osobama koje se nalaze u SAD-u zabranjeno je poslovati sa sankcioniranim kompnijama i pojedincima.

Izvor: Agencije