Trump hvali upad policije na propalestinski skup: ‘Bilo ih je lijepo gledati’

Republikanski predsjednički kandidat je demonstrante na Columbiji i City Collegeu u New Yorku nazvao ‘bijesnim luđacima i simpatizerima Hamasa’.

Donald Trump je pozvao zvaničnike da spriječe proteste po univerzitetskim kampusima širom SAD-a (EPA-EFE/NICK HAGEN)

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump rekao je u srijedu da je “bilo lijepo gledati” njujorške policajce kako upadaju u zgradu Univerziteta Columbia koju su zauzeli propalestinski studenti koji su demonstrirali.

Pritom je pozvao zvaničnike da spriječe proteste po univerzitetskim kampusima širom SAD-a.

“New York je sinoć bio pod opsadom”, rekao je Trump pristalicama na predizbornom skupu u Wisconsinu, hvaleći policajce za hapšenje oko 300 demonstranata na Columbiji i City Collegeu u New Yorku koje je nazvao “bijesnim luđacima i simpatizerima Hamasa”.

Nakon što je policija uhapsila aktiviste koji su zauzeli zgradu na Columbiji napetosti su porasle u srijedu kada su proizraelske pristalice napale kamp propalestinskih demonstranata na kalifornijskom univerzitetu UCLA.

Zahtjevi studenata razlikuju se, a uglavnom traže trenutni prekid vatre u ratu u Gazi i da se njihovi univerziteti odvoje od kompanija koje su vojno povezane s Izraelom.

‘Uništite radikale’

Republikanski zastupnici optužili su neke univerzitete za ignoriranje antisemitske retorike i uznemiravanja.

Organizatori protesta kažu da su miroljubivi i da su se odrekli nasilja protiv proizraelskih konstrademonstranata, iako su neki jevrejski studenti rekli da se osjećaju nesigurno na kampusu i da ih uznemiruju uzvici za koje kažu da su antisemitski.

“Kažem da odmah uklonite kampove, uništite radikale i vratite naše kampuse za sve normalne studente koji žele sigurno mjesto za učenje”, rekao je Trump, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Napad Hamasovih članova iz Pojasa Gaze 7. oktobra na južni Izrael i izraelska ofanziva na palestinsku enklavu koja je uslijedila pokrenuli su najveći val američkog studentskog aktivizama od protesta protiv rasizma 2020.

Izvor: Agencije