Nigerijka prva žena na čelnoj poziciji u WTO-u

Ngozi Okonjo-Iweala dužnost će preuzeti 1. marta, a mandat joj ističe 2025.

Ngozi Okonjo-Iweala je dva puta bila ministrica finansija, a jednom ministrica vanjskih poslova Nigerije (Reuters)

Ngozi Okonjo-Iweala, ekonomistica i političarka iz Nigerije, u ponedjeljak je postala prva žena i Afrikanka koja će predvoditi Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) čiji rad su posljednjih godina obilježila neslaganja.

„Članice WTO-a upravo su se složile da dr. Ngozi Okonjo-Iwealu imenujemo za sljedećeg generalnog direktora WTO-a. Odluka je donijeta danas, konsenzusom, na posebnom sastanku Generalnog vijeća ove organizacije“, saopćeno je iz WTO-a, prenijela je Anadolija.

Ona će dužnost preuzeti 1. marta, a njen mandat koji se može obnoviti, ističe 31. avgusta 2025. godine.

Reklama

Svjetska trgovinska organizacija sazvala je poseban sastanak Generalnog vijeća na kojem su članice formalno imenovale bivšu nigerijsku ministricu finansija i dugogodišnju zvaničnicu Svjetske banke za generalnog direktora WTO-a.

SAD podržavao Yoo Myung-hee

Prošlog oktobra, većina članica WTO-a koje su prisustvovale sastanku podržala je Okonjo-Iwealu, 67-godišnju nigerijsku ekonomisticu i političarku koja je dva puta bila ministrica finansija, a jednom ministrica vanjskih poslova.

SAD je jedina država koja se usprotivila njenoj kandidaturi na tom sastanku, te je podržavala kandidatkinju Južne Koreje Yoo Myung-hee, koja je povukla kandidaturu prošlog mjeseca.

Reklama

Nakon njenog povlačenja, administracija američkog predsjednika Joea Bidena poručila je da će podržati nigerijsku kandidatkinju, za koju se tvrdi da posjeduje i američko državljanstvo.

Prvi put su se dvije žene takmičile za najvišu funkciju u WTO-u, koji je posljednjih nekoliko godina bio poprište brojnih rasprava SAD-a i Kine, posebno tokom mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije