WTO bira novog direktora 15. februara

U stručnim krugovima se predviđa kako će na vodeću funkciju Svjetske trgovinske organizacije biti imenovana nigerijska kandidatkinja Ngozi Okonjo-Iweala.

Pristalice Ngozi Okonjo-Iweale se nadaju kako će ona moći oživjeti ovu instituciju

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) saopćila je kako će 15. februara izabrati novog generalnog direktora na sjednici Generalnog odbora, glavnog tijela nadležnog za donošenje odluka.

U stručnim krugovima se predviđa kako će na ovu funkciju biti imenovana nigerijska kandidatkinja Ngozi Okonjo-Iweala, čime će biti premošćena višemjesečna praznina u najvišem rukovodstvu WTO-a, nakon što je Washington prošle sedmice odustao od protivljenja.

Ukoliko bude postignut konsenzus, Okonjo-Iweala će postati prva žena i prva Afrikanka na čelu globalnog trgovinskog regulatornog tijela, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najveća kriza u 26 godina

Ova organizacija, koja broji 164 država članica, ostala je bez lidera nakon što je Brazilac Roberto Azevedo podnio ostavku na tu funkciju godinu prije isteka mandata i napustio dužnost početkom augusta 2020. godine.

Pristalice Okonjo-Iweale se nadaju kako će ona moći oživjeti ovu instituciju, koja prolazi kroz najveću krizu u 26-godišnjoj historiji zbog dijametralno suprotnih stavova među članicama, koje se ne mogu dogovoriti o trgovinskim sporazumima i programu reformi.

Američka administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kritizirala je WTO i paralizirala neke od njenih aktivnosti, uključujući funkcioniranje njenog vrhovnog apelacionog tijela nadležnog za donošenje presuda u trgovinskim sporovima.

Izvor: Agencije