EP usvojio rezoluciju o smjernicama za pregovore s Britanijom

Velika Britanija je 31. januara napustila Evropsku uniju, nakon 47 godina članstva i tri godine odugovlačenja (EPA)

Europski parlament je usvojio rezoluciju o predloženom mandatu za pregovore o novom partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom, nakon prijelaznog razdoblja započetog izlaskom članice čiji je doprinos proračunu Europskoj uniji bio golem i zbog te će EU od 2021. do 2027.  godine biti siromašniji za 75 milijardi eura.

Velika Britanija napustila je 31. siječnja EU, nakon 47 godina članstva i nakon tri godine odugovlačenja i burnih rasprava, prenosi Hina.

Nakon prijelaznog razdoblja, koji će trajati do kraja prosinca i tijekom kojeg će Velika Britanija nastaviti primjenjivati zakone Unije, ali neće biti zastupljena u njezinim institucijama, dvije strane će odnose nastaviti graditi prema sporazumu o novom partnerstvu, koji bi trebao biti ispregovaran do kraja 2020. godine.

Reklama

Eurozastupnici su s 543 glasova za, 39 protiv i 69 suzdržanih usvojili tekst o smjernicama pregovora s Londonom, prema kojemu bi odnosi s tom sada već bivšom članicom bili sveouhvatni te traže da se da se temelje na gospodarskom partnerstvu, partnerstvu u vanjskim poslovima i posebnim sektorskim pitanjima. 

‘Jednaki uslovi za sve’

Pritom su jednoglasno isticali da zemlja koja nije članica EU-a ne može uživati ista prava kao države članice, a integritet jedinstvenog tržišta i carinske unije moraju se uvijek poštovati.

Što se tiče novog ambicioznog sporazum o slobodnoj trgovini koju Unija nudi Velikoj Britaniji – s nultim carinama i nultim kvotama za svu robu – ili, kako je to kazala šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, “nešto što EU nikada prije nije nekome ponudila”, zastupnici se slažu sa smjernicama koje je EK predložila za pregovore. 

Reklama

S obzirom na veličinu gospodarstva Velike Britanije i njenu blizinu, buduće tržišno natjecanje s EU-om mora, prema zastupnicima, ostati otvoreno i pravedno, uz “jednake uvjeta za sve”, što podrazumijeva jamstva za jednaka pravila vezana uz socijalna pitanja, zaštitu okoliša, poreze, državne potpore, zaštitu potrošača i pitanja vezana uz klimu.

Ukoliko London prihvati ponudu Von der Leyen o trgovinskom sporazumu “bez presedana”, morat će uskladiti svoja pravila o, primjerice, tržišnom natjecanju, radnim normama i zaštiti okoliša sa zakonima Unije.

Izvor: Agencije