Turska odbacuje grčke kritike u vezi istraživanja plina

Turska je u ponedjeljak poručila da se Grčka nema pravo protiviti turskim istraživanjima plina na području koje je 15 kilometara udaljeno od turskog kopna i nalazi se na turskom epikontinentalnom pojasu, prenosi Hina.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da turski brod za seizmička istraživanja Oruc Reis provodi svoje zadaće na području koje se nalazi 15 kilometara od Turske i 425 kilometara od Grčke, istaknuvši da se nalazi „u cijelosti unutar turskog epikontinentalnog pojasa”.

„Neprihvatljivo je da postoji otpor našoj zemlji, koja ima najdulju obalu na istočnom Sredozemlju, i koja provodi istraživanja 15 kilometara od svojeg kopna”, poručila je Ankara, dodajući da su grčke kritike „neutemeljene optužbe koje nemaju uporište u međunarodnom pravu”.

Reklama

Turska mornarica objavila je u nedjelju kasno navečer da će turski brod Oruc Reis u idućih deset dana nastaviti provoditi seizmička istraživanja u istočnom Sredozemnom moru.

Pridružit će se još dva broda

Po turskoj obavijesti, još dva broda, Ataman i Cengiz Han, zajedno s Orucom Reisom, nastavit će svoje zadaće u području koje uključuje vode južno od grčkog ostrva Kastelloriza do 22. oktobra.

Atena je odluku žestoko kritizirala ocijenivši da je riječ o „velikoj eskalaciji” koja ugrožava mir i sigurnost u regiji te poručila da će vršiti pritisak na EU da uvede sankcije protiv Turske.

Reklama

„Nova turska obavijest putem sustava NAVTEX o istraživanjima južno od Kastelloriza na grčkom epikontinentalnom pojasu, na udaljenosti od samo 6,5 nautičkih milja od grčkih obala, velika je eskalacija”, ocijenilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Grčka i Turska spore se oko prava na nalazišta plina u istočnom Sredozemnom moru.

Kriza je eskalirala nakon što je Turska 10. augusta poslala istraživački brod Oruc Reis u pratnji ratnih brodova u blizinu Kastelloriza, koji se nalazi samo dva kilometara od turske obale. 

Reklama

Turska je sredinom septembra povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred samit EU-a.

EU prijeti Turskoj

Evropska unija poručila je nakon samita da će kazniti Tursku ako nastavi s istraživanjima nalazišta plina u vodama na koja pravo polažu Grčka i Cipar upozorivši da bi sankcije mogle biti uvedene već u decembru, što je po ocjeni Ankare dodatno zaoštrilo njihove odnose.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar također je naglasio da Turska provodi istraživanja unutar svojeg epikontinentalnog pojasa te poručio kako očekuje od Grčke da se suzdrži od koraka koji vode eskalaciji napetosti.

Reklama

“Oni čine sve kako bi eskalirali napetosti”, rekao je. “Mornarica će osigurati potrebnu pratnju i zaštitu našim brodovima u skladu s potrebama”, poručio je. 

„Nastavit ćemo istraživati, bušiti i štititi naša prava”, poručio je na Twitteru turski ministar energetike Fatih Donmez.

Glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas ustvrdio je da je Turska učinila upravo suprotno od onoga što je trebala učiniti te poručio da EU ne treba čekati dva mjeseca da poduzme nešto.

Reklama

“Sada samo treba aktivirati drastičnija rješenja kako bi Turska ovaj put osjetila više batine a manje mrkve”, kazao je.

Francuska zabrinuta

Francuska je u ponedjeljak izrazila zabrinutost zbog turske odluke.

„Zabrinuti smo zbog objave o ponovnom turskom slanju broda za seizmička istraživanja Oruc Reis u vode kod grčkih otoka Kastellorizo i Rodos”, saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi AFP.

„Evropsko vijeće 1. oktobra jasno je pozvalo Tursku da se suzdrži od jednostranih poteza koji su protivni interesima Evropske unije i koji krše međunarodno pravo i suverena prava država članica Unije”, dodaje se u saopćenju.

„Očekujemo od Turske da poštuje svoje obveze, suzdrži se od novih provokacija i konkretno iskaže svoju volju za dijalogom u dobroj volji”, poručio je Pariz.

Izvor: Agencije